Skip to main content

Sungai Paling Lebar Di Dunia Ditemui?




Di pantai tenggara Amerika Selatan, antara Uruguay dan Argentina, terdapat satu sempadan di Lautan Atlantik. Sempadan berbentuk corong memanjang sekitar 290 kilometer ke darat dan berakhir di titik di mana sungai Uruguay dan sungai Paraná bertemu. Ini adalah Río de la Plata, atau "Sungai Perak" dalam bahasa Sepanyol.



Bergantung kepada siapa yang anda tanya, Río de la Plata adalah muara, sungai, jurang atau laut yang marginal. Pakar Geografi berpendapat bahawa Río de la Plata bukanlah sebuah sungai tetapi sebuah muara di mana sungai Uruguay dan Paraná mengalir masuk.



Tetapi di Argentina dan Uruguay, ia biasanya dianggap sebagai sungai; ia mempunyai permulaan pada pertemuan dua sungai yang lebih kecil, bentuknya panjang, dan ia mengalir ke Lautan Atlantik.

Bagi mereka yang menganggapnya sebagai sungai, ia adalah sungai terluas di dunia, dengan lebar maksimum kira-kira 220 kilometer. Bagi yang lain, ia adalah muara terluas di dunia.




source: amusingplanet



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.