Puas Encik Billy cari air Kathira di kawasan Paka, Terengganu ni tapi belumlah terjumpa. Disebabkan itu, mulalah google-google mencari cara membuat air yang merupakan minuman kegemaran orang Islam India Selatan ini. Ternyata renyah jugak! So belum lagi dicubanya sebab kekurangan bahan-bahan mentah. Bagi korang yang berminat, mungkin boleh cuba sendiri:
BAHAN-BAHANNYA:
- Sirap
- Didihkan 2 cawan gula dalam 3 cawan air.
- Masukkan 1 helai daun pandan, hingga larut gulanya.
- 1 cbsr kathira - direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis. Dibilas dengan air masak, ditapis lagi.
- 10 butir kembang semangkuk - direndam semalaman buangkan biji dan kulit. Ditapis, bilas dengan air masak dan ditapis lagi.
- 1 sudu besar rata biji selasih - direndam dalam air masak hingga ia mengembang, kemudian ditapis lagi.
- 1 tin susu cair (sejat)- 'evaporated milk' - (410 g)
- 1 cawan sirap
- 6 cawan air
- 1 sudu teh air mawar
CARA MEMBUATNYA:
Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan katira, kembang semangkuk dan biji selasih. Tuangkan sirap, air susu dan air mawar. Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.
Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan katira, kembang semangkuk dan biji selasih. Tuangkan sirap, air susu dan air mawar. Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.
NOTA:
- Biji Selasih -boleh didapati dari kedai India atau dari gerai peniaga Cina yang menjual makanan kering di pasar.
- Kembang semangkuk - boleh didapati dari kedai sinseh Cina
- Kathira - dapatkan dari kedai peniaga India. Orang-orang Islam gemar minum katira semasa bulan puasa.
Rupa bahan mentah sebelum diremdam
Ini rupa air Kathira yang asli...bewarna putih
Kebanyakan air Kathira yang dijual kini diwarnakan hijau...malah ada peniaga yang siap taruk cincau, kacang merah dan ais krim soda...
sumber resepi: waiem
Air kathira?saya baru dengar nama nya sekarang.
ReplyDeletees cendol kalau di indonesia namanya
ReplyDelete