Saturday, May 11, 2013

Saintis Korea Berjaya Cipta Kamera Tembus Pandang





Hasrat manusia ingin melihat objek yang tidak terlihat dengan mata kasar, nampaknya kini sudah menjadi kenyataan.  Korea Selatan baru-baru ini berjaya membangunkan kamera tembus pandang yang dapat menerobos baik bahagian dalam baju mahupun objek di dalam kabus dan terlindung. 


Sebuah lembaga R&D di bandar Yongin, wilayah Kyeonggi Korea Selatan, baru-baru ini mempamerkan ciptaan mereka yang dinamakan MIRAE, singkatan kepada Milimeter-Wave Imaging Radiometer Equipment, iaitu sejenis kamera yang mampu mendeteksi gelombang milimeter sehingga tembus pandang.
 

Dalam presentasi itu, MIRAE berjaya menangkap secara tepat posisi dan garis bentuk sebuah kereta yang berada di belakang layar tebal. Sementara itu, kamera biasa dan kamera sinar infra merah gagal menangkap kedudukan dan garis bentuk kereta itu. 

Disamping itu, kamera tembus pandang itu mampu mengambil imej nyata objek yang berada di dalam kepulan api dan asap kebakaran serta berjaya merakam imej sebuah pistol yang disembunyikan di dalam baju. 

Menurut lembaga tersebut, mereka berjaya mengembangkan kamera tembus pandang itu dalam masa tiga tahun. 


sumber: www.terorberita.blogspot.com

Entri-Entri Berkaitan.....

6 comments:

  1. Wow, that's what I was searching for, what a material! present here at this website, thanks admin of this web page.

    Here is my web site - More hints

    ReplyDelete
  2. Mesti tinggi frequency radioaktif kan.... Bahaya buat perempuan bahaya jua utk kesihatan

    ReplyDelete
  3. boleh tak billy info buang auto like tu,,,sakit hati lah bila nak buka blog ni.Dah like pun still ada lagi benda tu...

    ReplyDelete
  4. ya saya pon dah like tapi still ada auto like.. tolong buang ye cik Billy.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails