Saturday, July 28, 2012

Kesan Buruk Menggunakan Laptop Tanpa Bateri






Kebanyakan orang bersetuju bahawa menggunakan laptop sambil menge'charge' bateri akan membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan lama kelamaan akan merosakkan bateri. Tetapi segelintir pakar mengatakan bahawa menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri sebaliknya berpotensi merosakkan komponen-komponen tertentu di dalam laptop.


Sebenarnya kedua-dua pendapat ini tidak salah, tetapi perlu diketahui bahawa menggunakan laptop tanpa menggunakan bateri yang dihubungkan terus ke soket elektrik adalah lebih teruk kesannya.

Hal ini kerana arus elektrik akan lansung menuju ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga, sehingga hardware menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi.

Selain itu, jika terjadi litar pintas dan arus elektrik yang tidak stabil, ia tentunya sangat membahayakan motherboard dan hardisk. Adalah lebih baik bateri laptop yang mengalami kerosakan daripada motherboard ataupun hardisk yang harganya lebih mahal di bandingkan dengan bateri yang secara puratanya mampu bertahan antara 2-3 tahun.

sumber: www.kaskus.co.id

Entri-Entri Berkaitan.....

11 comments:

  1. serius? wuwu~ kena tukar style balik ni

    ReplyDelete
  2. lohh..tq.bgus info ni.dulu ingat kalau tak pkai bateri dlm laptop lagi teruk..

    ReplyDelete
  3. tapi..bukan ke..laptop ada AC to DC converter..di mana output dah ditukar dari 240 V AC kepada 15~19 V DC... rasanya takde masalah kerana rectifier dalam adapter tu dah convert kepada supply yg sesuai utk electronic device...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. voltage stabilizer terbukti berkesan lihat bukti testimonia pengguna di
    www.jimatminyakfps.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. yup setuju dengan (Anonymous August 2, 2012 9:58 AM) .laktop kan dah ade adapter ,untuk kawal arus .jadi voltan arus yang masuk ke laktop adalah sekata dan dikawal .mintak admin dan pembaca kaji semula info ni ,jangan terus buat pegangan :) .

    ReplyDelete
  7. memandai je...voltage regulator kn da ad kt adpter...

    ReplyDelete
  8. It's a pity you don't haѵe a donаtе button!
    I'd certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i'll ѕettle for bookmarking
    and аԁding your RSS feed tο my Google account.
    І loοk forωаrd to freѕh updates and will ѕhаге this sitе with my Facebooκ grοup.
    Chat soon!

    Αlѕo vіѕit my weblog - walmart garden centers

    ReplyDelete
  9. Kalo macam 2 pakai desktop lg cepat rosak... sbb xde bateri... ape la.... info yg x betul...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails