Skip to main content

Inilah Pemegang Kunci Kaa'bah, Juga Pelbagai Jenis Kunci Kaa'bah Sepanjang Zaman


Mungkin inilah jawatan yang diimpikan kebanyakan umat Islam, iaitu sebagai pemegang kunci Kaabah. Ianya adalah posisi yang diberikan secara langsung oleh Nabi Muhammad setelah menguasai Makkah ketika itu.


Setelah menghancurkan semua berhala dalam Kaabah dan bangunan itu dimandikan, Nabi Muhammad lantas menyerahkan kunci-kunci pintu Kaabah kepada Usman bin Taha dan Muthalib, sepupu Othman.

"Kunci ini akan tetap anda pegang hingga hari kiamat," kata Nabi.


Saat ini, kunci Kaabah itu dipegang oleh keturunan Muthalib, iaitu Syeikh Abdul Qadir bin Taha al-Shaibi. Beliau bertanggung jawab untuk membuka dan menutup pintu Kaabah serta mencuci bangunan yang dibuat oleh Nabi Ibrahim itu. 


Syeikh Abdul Qadir bin Taha al-Shaibi (kiri)

 "Kunci-kunci ini harus dipegang oleh anggota tertua keluarga, jadi kemungkinan sepupu saya juga boleh memegangnya," kata Syekh Abdul Qadir.
 

Beliau mengatakan Kaabah dimandikan dua kali setiap tahun, iaitu pada 15 Muharam dan permulaan bulan Sya'abn. Biasanya acara ini dihadiri oleh raja Arab Saudi atau Emir Makkah Putera Khalid al-Faisal, dan para pegawai kanan.
Berikut ialah pelbagai jenis kunci Kaa'bah mengikut peredaran zaman, sebahagiannya kini sudah dilelong di beberapa pusat lelongan di London:


 
 
 
 
 
 

sumber: http://pangkalan-unik.blogspot.com, http://www.pbase.com/, http://archive.arabnews.com/, http://www.qantara-med.org/, http://muxlim.com/, http://www.worldbulletin.net/, http://www.sunna.info/

Comments

 1. wah x taw pulak ad kunci kaabah. awesome! kalau x silap org tertentu je yg bleh masuk kaabah.

  ReplyDelete
 2. perlu ker dilelong kan kunci tersebut...

  ReplyDelete
 3. @laksamberlipat btul2..rs mcm xperlu je dilelong..baik smpan kt muzium arab saudi..

  ReplyDelete
 4. "kunci ini akan tetap anda pengang hingga kiamat" ape mksud die? dan kenapa pulak nk lelong?? =?

  ReplyDelete
 5. @anis
  cik anis..yg saye tahu maksudnya,keturun Muthalib saje yg boleh pegang kunci kaabah hingga kiamat..keturun lain tak boleh.. :)
  ha,pelik kan..nape nak lelong pulak..Allah je yg tahu..

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.