Sunday, August 7, 2011

Inilah Bom Atom Yang Digunakan Tentera US di Hiroshima - Bom 'Little Boy'

Bayangkan, hanya dengan sebiji bom sebesar ini dapat mengorbankan sejumlah 150 000 orang di Hiroshima.


Fakta dan Sejarah Ringkas:
  • "Little Boy" adalah kod nama bom atom yang digugurkan di Hiroshima pada 6 Ogos, 1945 dibawa menggunakan pesawat Boeing B-29 Superfortress Gay Enola, dipandu oleh Kolonel Paul Tibbets Skuadron pengeboman yang ke-393, Heavy, Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat.
  • Ia adalah bom atom yang pertama untuk digunakan sebagai senjata. Yang kedua, "Man Lemak", telah jatuh tiga hari kemudian di Nagasaki.
  • Senjata ini telah dibangunkan oleh Projek Manhattan semasa Perang Dunia II. Ia memperoleh kuasa letupan dari pembelahan nuklear uranium 235.  
  • Pengeboman Hiroshima letupan nuklear buatan yang kedua dalam sejarah, selepas ujian Trinity, dan letupan yang pertama berasaskan uranium.  
  • Kira-kira 600 hingga 860 miligram bahan aktif dalam bom telah ditukar kepada tenaga aktif haba dan radiasi . Ia meletup dengan tenaga antara 13 dan 18 kilotons TNT (54 dan 75 TJ) (anggaran berbeza-beza).  
  • Dianggarkan bahawa 130,000 hingga 150,000 orang telah meninggal dunia pada akhir Disember 1945 akibat letupan itu. 

 Komponen dalaman 'Little Boy'

 
 
 Saksikan video bagaimana letupan ini memusnahkan Hiroshima:

sumber: wikipedia, http://www.boston.com/


Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

  1. ada sedikit pembetulan di video tersebut...Bom atom tersebut dilepaskan pada waktu subuh yang dimana semua rakyat jepun sedang tidur..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails