Skip to main content

Inilah Bom Atom Yang Digunakan Tentera US di Hiroshima - Bom 'Little Boy'

Bayangkan, hanya dengan sebiji bom sebesar ini dapat mengorbankan sejumlah 150 000 orang di Hiroshima.


Fakta dan Sejarah Ringkas:
  • "Little Boy" adalah kod nama bom atom yang digugurkan di Hiroshima pada 6 Ogos, 1945 dibawa menggunakan pesawat Boeing B-29 Superfortress Gay Enola, dipandu oleh Kolonel Paul Tibbets Skuadron pengeboman yang ke-393, Heavy, Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat.
  • Ia adalah bom atom yang pertama untuk digunakan sebagai senjata. Yang kedua, "Man Lemak", telah jatuh tiga hari kemudian di Nagasaki.
  • Senjata ini telah dibangunkan oleh Projek Manhattan semasa Perang Dunia II. Ia memperoleh kuasa letupan dari pembelahan nuklear uranium 235.  
  • Pengeboman Hiroshima letupan nuklear buatan yang kedua dalam sejarah, selepas ujian Trinity, dan letupan yang pertama berasaskan uranium.  
  • Kira-kira 600 hingga 860 miligram bahan aktif dalam bom telah ditukar kepada tenaga aktif haba dan radiasi . Ia meletup dengan tenaga antara 13 dan 18 kilotons TNT (54 dan 75 TJ) (anggaran berbeza-beza).  
  • Dianggarkan bahawa 130,000 hingga 150,000 orang telah meninggal dunia pada akhir Disember 1945 akibat letupan itu. 

 Komponen dalaman 'Little Boy'

 
 
 Saksikan video bagaimana letupan ini memusnahkan Hiroshima:

sumber: wikipedia, http://www.boston.com/

Comments

  1. ada sedikit pembetulan di video tersebut...Bom atom tersebut dilepaskan pada waktu subuh yang dimana semua rakyat jepun sedang tidur..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.