Skip to main content

Gambar-Gambar Menggemparkan Mangsa Pengeboman Bom Atom di Hiroshima (Unseen Photos)
Hari ini Jepun 'menyambut'/memperingati semula ulang tahun ke-66 tragedi pengeboman bom atom oleh tentera US di Hiroshima ketika akhir perang dunia ke-II. Kejadian itu berlaku tepat pada pukul 8.15 pagi, 6 Ogos 1945, iaitu kira-kira 66 tahun yang lalu. Sebanyak 140, 000 mangsa terkorban, dan berpuluh ribu lagi turut terkorban kira-kira 3 hari selepas itu apabila tentera Amerika menggugurkan pula bom atom di Nagasaki.

Di bawah ini ialah koleksi 40 keping gambar paling menyayat hati mangsa-mangsa tragedi bom atom di Hiroshima. Biar gambar-gambar ini berbicara tentang kesengsaraan dan kesedihan yang terpaksa ditempuhi oleh mereka.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

source: http://www.chinasmack.com, http://m.ctv.ca/topstories, http://www.gensuikin.org, http://www.fogonazos.es

Comments

 1. omg! terok nye T.T

  ReplyDelete
 2. Manusia sgt kejam. Perang hanya membawa kepada kemusnahan. Yang tak berdosa jd mangsa. Even mmg takleh nak nafikan la, klu tak krn bom atom ni, Jepun takkan menyerah kalah n pnduduk tanah melayu ketika tu msti akan di zalimi trus menerus. Well, what goes around comes around but nobody deserve this kind of torture.

  ReplyDelete
 3. mungkin ini kekejaman yg mereka terima diatas kekejaman yg mereka wujudkan sendiri..Allah maha adil..

  ReplyDelete
 4. mcm nie pengecut buat bile nk menang..

  ReplyDelete
 5. kejamnya manusia..

  ReplyDelete
 6. US pembunuh dan militan plg kejam

  ReplyDelete
 7. US pembunuh dan militan plg kejam

  ReplyDelete
 8. sebab inilah agaknya sekarang negara matahari terbit ni takda langsung tentera dari rakyat mereka..semua dari luar..

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.