Wednesday, April 13, 2011

Melawat Chernobyl, Bandar Yang Musnah Akibat Kesan Radiasi Nuklear
Kira-kira 25 tahun lalu, pada pukul 01:23 pagi, 26 April 1986, Reaktor nombor 4 di Loji Tenaga Nuklear Chernobyl, Ukrain, meletup ketika kerja-kerja penyelenggaraan/maintainance sedang dilakukan. Letupan itu membawa kehancuran yang begitu dahsyat ke kawasan sekitarnya, bahkan kesan letupan itu dapat dirasai sehingga ke United Kigdom dan negara-negara Skandivania di sekitarnya. 

 

Letupan loji nuklear yang melepaskan tenaga 400 kali lebih kuat dari bom atom di Hiroshima itu menyebabkan krisis kematian yang masih berlarutan sehingga ke hari ini. 5 peratus dari belanjawan nasional Ukrain sampai sekarang masih dikhususkan kepada bencana ini terutamanya untuk mengatasi kesan ledakan, seperti kanser akibat radiasi..

Sekarang bandar Chernobyl menjadi kota mati atau bandar berhantu yang telah ditinggalkan penduduknya dan masih tidak boleh didiami akibat kesan radiasi nuklear yang sangat hebat dan masih dirasai sehingga ke hari ini.


Lagi gambar-gambar yang menjadi saksi kemusnahan akibat bencana nuklear:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Mungkinkah bencana ini akan berulang lagi kali ini di Fukushima, Jepun?
Adalah amat merisaukan apabila fakta terkini keadaan di Loji Nuklear Fukushima Daichi menunjukkan keadaannya mungkin akan lebih parah berbanding di Chernobyl [Baca di sini]. 


sumber: http://arenaphoto.blogspot.com

Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

Related Posts with Thumbnails