Skip to main content

[Gambar]- Kesan Kemusnahan Gempa Bumi di New Zealand




My condolences to the New Zealand's people...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Info Ringkas:
  • Gempa bumi berukuran 6.3 skala Ritcher ini melanda bandar Christchurch yang terkenal dengan binaan gereja itu pada 22 Februari 2011 (Isnin) yang lalu.
  • Setakat ini, sekurang-kurangnya 75 maut dan lebih 300 lagi dipercayai terperangkap manakala jalan raya dan laluan pejalan kaki retak pecah, manakala ribuan penduduk menangis, menjerit dan merayau-rayau di jalan sementara siren amaran tanpa henti berbunyi. 
  • Ini adalah gempa bumi kedua terbesar yang melanda bandar Christchurch yang dihuni 350,000 penduduk dalam tempoh lima bulan.  
  • Gempa bumi 6.3 skala Richter membawa kemusnahan lebih daripada bencana yang berlaku subuh September tahun lalu. Bencana alam yang melanda Christchurch berlaku pada siang hari waktu bekerja memusnahkan bangunan dan bas.  

sumber: berita harian, news.nationalgeographic.com, www.nzherald.co.nz/

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.