Skip to main content

[Gambar]- Kesan Kemusnahan Gempa Bumi di New Zealand
My condolences to the New Zealand's people...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Info Ringkas:
  • Gempa bumi berukuran 6.3 skala Ritcher ini melanda bandar Christchurch yang terkenal dengan binaan gereja itu pada 22 Februari 2011 (Isnin) yang lalu.
  • Setakat ini, sekurang-kurangnya 75 maut dan lebih 300 lagi dipercayai terperangkap manakala jalan raya dan laluan pejalan kaki retak pecah, manakala ribuan penduduk menangis, menjerit dan merayau-rayau di jalan sementara siren amaran tanpa henti berbunyi. 
  • Ini adalah gempa bumi kedua terbesar yang melanda bandar Christchurch yang dihuni 350,000 penduduk dalam tempoh lima bulan.  
  • Gempa bumi 6.3 skala Richter membawa kemusnahan lebih daripada bencana yang berlaku subuh September tahun lalu. Bencana alam yang melanda Christchurch berlaku pada siang hari waktu bekerja memusnahkan bangunan dan bas.  

sumber: berita harian, news.nationalgeographic.com, www.nzherald.co.nz/

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.