Wednesday, February 23, 2011

Cerun Merah Jambu Yang Hilang Ditemui SemulaTarikan pertama ke New Zealand yang dipanggil "tempat ajaib kelapan dunia" oleh pelancong asing pada lewat abad ke-19 ditemui semula selepas 125 tahun tertimbus akibat letusan besar gunung berapi di kawasan itu.
 

Saintis New Zealand dan Amerika Syarikat (AS) berkata, mereka menemui semula Cerun Merah Jambu dan Putih (Pink and White Terraces) 60 meter di bawah Tasik Rotomahana kira-kira 30 kilometer dari Rotorua.

Cerun tersebut digambarkan seperti satu kipas tangan berwarna-warni yang dilitupi warna merah jambu dan putih dan apabila dilihat dari tasik, ia seolah-olah seperti kek perkahwinan yang besar, yang tertimbus akibat letusan gunung berapi berhampirannya, dikenali sebagai Gunung Tarawera yang meletup pada 10 Jun 1886.

Letupan selama lima jam itu turut membelah gunung setinggi 1,111 meter itu kepada dua bahagian dan turut menghemburkan debu dan lava ke kawasan sekitarnya yang turut memusnahkan tiga buah kampung serta kira-kira 153 orang penduduk terbunuh.


Saintis daripada organisasi Sains Geologi dan Sains Nuklear Kebangsaan (GNS) dan Institut Oceanografic Woods Hole dari Cape Cod, Massachusetts, AS berkata, mereka telah menemui sebahagian daripada cerun tersebut ketika memeta 8 kilometer persegi permukaan tasik Rotomahana dan kini sedang menyiasat sistem geotermalnya.

Gambar sonar yang diambil oleh dua kenderaan autonomi di bawah air (AUVs) menunjukkan tangga kotor yang berwarna merah jambu berbentuk bulan sabit setinggi 1 hingga 2 meter setiap satunya dan 70 meter ketinggian keseluruhannya.

Gambaran Artis.
"Gambar sonar pertama telah memberikan isyarat terhadap struktur cerun tersebut, jadi kami mengimbas lebih dua kali imej tersebut.

"Kini kami telah 95 peratus pasti bahawa imej tersebut adalah Cerun Merah Jambu," kata ketua penyelidikan, Cornel de Ronde daripada GNS.


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
 

sumber: http://www.virtualoceania.net, utusan malaysia, http://www.rotoruamuseum.co.nz, http://www.buriedvillage.co.nz

Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

Related Posts with Thumbnails