Skip to main content

Penemuan TERBARU! Kawah Ais BESAR Ditemui di Planet Marikh


Imej menakjubkan diambil pengorbit Agensi Angkasa Eropah (ESA) menunjukkan kawah ais yang ditemui di planet Marikh yang mungkin memberi harapan baharu bagi persekitaran yang sesuai untuk hidupan bumi. Ia menunjukkan kawah berukuran 82 kilometer itu di kawasan dataran rendah di bahagian utara planet merah tersebut yang mengandungi ais setebal 1.8 kilometer.


Bahagian paling dalam kawah Korolev mengandungi ais berndak sebagai perangkap sejuk semula jadi yang mana pergerakan udara mewujudkan lapisan udara sejuk di atas permukaan ais tersebut.


Takungan tersebut dikatakan mempunyai kira-kira 2,200 kilometer kubik ais yang bersamaan seper saiz Tasik Great Bear di Kanada. Jumlah besar ais itu boleh menjadi sumber penng untuk hidupan pada masa depan selain membantu mereka kembali ke bumi kerana air tersebut boleh diasingkan kepada hidrogen dan oksigen untuk bahan api roket.


Difahamkan, kawah tersebut dinamakan sempena nama ketua jurutera roket dan pereka kapal angkasa, Sergey Korolev yang digelar sebagai bapa teknologi angkasa Soviet dan mengetuai misi penjelajahan ikonik termasuk program Sputnik, Vostok dan Voskhod.


source: sinarharian, https://www.euronews.com

Comments

  1. Sempat ke kita melihat manusia hidup di Marikh suatu hari nanti?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.