Skip to main content

Penemuan TERBARU! Kawah Ais BESAR Ditemui di Planet Marikh


Imej menakjubkan diambil pengorbit Agensi Angkasa Eropah (ESA) menunjukkan kawah ais yang ditemui di planet Marikh yang mungkin memberi harapan baharu bagi persekitaran yang sesuai untuk hidupan bumi. Ia menunjukkan kawah berukuran 82 kilometer itu di kawasan dataran rendah di bahagian utara planet merah tersebut yang mengandungi ais setebal 1.8 kilometer.


Bahagian paling dalam kawah Korolev mengandungi ais berndak sebagai perangkap sejuk semula jadi yang mana pergerakan udara mewujudkan lapisan udara sejuk di atas permukaan ais tersebut.


Takungan tersebut dikatakan mempunyai kira-kira 2,200 kilometer kubik ais yang bersamaan seper saiz Tasik Great Bear di Kanada. Jumlah besar ais itu boleh menjadi sumber penng untuk hidupan pada masa depan selain membantu mereka kembali ke bumi kerana air tersebut boleh diasingkan kepada hidrogen dan oksigen untuk bahan api roket.


Difahamkan, kawah tersebut dinamakan sempena nama ketua jurutera roket dan pereka kapal angkasa, Sergey Korolev yang digelar sebagai bapa teknologi angkasa Soviet dan mengetuai misi penjelajahan ikonik termasuk program Sputnik, Vostok dan Voskhod.


source: sinarharian, https://www.euronews.com

Comments

  1. Sempat ke kita melihat manusia hidup di Marikh suatu hari nanti?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Ultraman dan Adik-Beradiknya Dari Masa ke Masa

Ultraman berasal dari Nebula M78. Ia adalah seorang pakar di Space University dan merupakan anggota Space Garrison. Dikisahkan pula, Ultraman turut mempunyai keluarga di planet itu. Ayahnya adalah direktor  Space Security Board dan ibunya adalah guru di sekolah Ultra.