Skip to main content

Ikan Salamander, Ikan Yang Hidup Di Dalam TanahLungfish, juga dikenali sebagai salamanderfish, adalah sejenis ikan air tawar yang paling terkenal kerana keupayaannya hidup di darat, tanpa air, selama berbulan-bulan, dan kadang-kadang bertahun-tahun.


Seperti namanya, lungfish mempunyai sistem pernafasan yang sangat berevolusi yang dapat mengambil oksigen terus dari udara, seperti halnya haiwan darat.

Apabila terdapat air, lungfish berkelakuan seperti ikan lain, berenang di perairan dan makan ikan kecil dan krustasea di dasar kolam dan sungai. Tetapi ketika musim kemarau melanda, mereka akan menuju ke dalam lumpur, menggali jalan dengan mengambil lumpur ke dalam mulutnya dan memaksa ia keluar dari insangnya. Setelah ikan mencapai kedalaman yang selesa, ia akan berhenti menggali dan mengeluarkan mukus dari kulitnya yang mengeras untuk membentuk kepompong perlindungan di sekitarnya. Hanya mulut yang tersisa untuk pernafasan.
Untuk hibernasi yang panjang, lungfish akan mengurangkan metabolisme dan hidup dari tisu otot di ekornya. Setelah air kembali dan lumpur melembut, lungfish akan keluar dari lubangnya. Sesetengah laporan mendakwa ikan itu boleh berada di bawah tanah dalam lumpur kering selama empat tahun.
Lungfishes hanya terdapat di Afrika, Amerika Selatan dan Australia. Di Afrika, ikan dimakan oleh penduduk tempatan, yang sering menggali ikan dari tanah kering.


source: amusingplanet


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Ultraman dan Adik-Beradiknya Dari Masa ke Masa

Ultraman berasal dari Nebula M78. Ia adalah seorang pakar di Space University dan merupakan anggota Space Garrison. Dikisahkan pula, Ultraman turut mempunyai keluarga di planet itu. Ayahnya adalah direktor  Space Security Board dan ibunya adalah guru di sekolah Ultra.