Skip to main content

Penemuan Kapal Selam JEPUN Tercanggih Pada Perang Dunia Ke-II

Dua kapal selam Angkatan Laut Jepun yang membawa pasukan Jepun  untuk menyerang Pearl Harbor, Amerika Syarikat (AS), pada 1945 ditemui di dasar laut Hawaii.


Pasukan penelusur kapal yang berasal dari National Atmospheric Administration berjaya menemui kedua-dua kapal tersebut, The Imperial Japanese Navy’s I-401 dan I-201. Kapal selam ini diguna untuk membawa pasukan tentera Jepun yang bertolak ke kawasan pesisir AS melalui laluan bawah laut.

Kapal superior I-201 mampu mengangkut 144 anggota dan melakukan perjalanan bawah laut sejauh 37,000 batu. Kapal ini berukuran tiga kali lebih besar dibandingkan dengan kapal selam lain yang pernah berjaya pada masanya.

Kapal I-401 pula mampu mengangkut 800 kg bom yang diletakkan di hanggar. Sekiranya arahan pelancaran dilakukan, maka bom akan dilontarkan dari alat pelanting yang telah disiapkan di dek kapal. Selain itu, kapal ini turut dilengkapi dengan pelampung khusus, sehingga kapal dapat mengapung di atas air.

source: absoluterevo.wordpress.com


Comments

 1. wih keren kapal selamnya,,, thanks buat infonya

  ReplyDelete
 2. negara kecil yang sangat di takuti dunia

  ReplyDelete
 3. apa kapal selamnya masih bisa di gunakan

  ReplyDelete
 4. thanks buat infonya sangat bermanfaat sekali succes slalu

  ReplyDelete
 5. wah kapal selamnya keren banget.
  bisa nampung berapa orang nih di dalamnya.?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.