Skip to main content

Pantai Yang Terbentuk Akibat Pengeboman Tentera di Mexico

Terdapat banyak lokasi 'Hidden Beach' di dunia ini, namun tak semuanya seunik pantai tersembunyi di Kepulauan Marietas, Mexico ini. Keunikan terletak pada pembentukannya - hasil daripada aktiviti pengeboman tentera.


Info Ringkas:
 • Kepulauan Marieta adalah gugusan kepulauan kecil yang tidak berpenghuni terletak beberapa batu di luar pantai Nayarit, Mexico. 
 • Sejak pulau-pulau ini dilabelkan sebagai taman negara oleh kerajaan Mexico, terdapat peningkatan dalam populasi hidupan laut kerana pulau-pulau telah dilindungi dari aktiviti memancing dan memburu. 
 • Sejak beberapa tahun yang lepas, Kepulauan Marieta telah bertukar menjadi destinasi pelancongan yang popular disebabkan kaya dengan fauna seperti ikan paus, ikan lumba-lumba dan ikan pari. 
 • Di antara keajaiban semula jadi di pulau-pulau itu, salah satunya adalah "Playa del Amor" yang bermaksud "pantai cinta" tetapi biasanya dirujuk sebagai "Pantai tersembunyi". 
 • Pantai ini dipanggil sedemikian kerana ia sama sekali tersembunyi di dalam gua sinkhole, dan hanya boleh dicapai dengan berenang melalui terowong yang pendek dan sempit. 
 • Walaupun pantai itu sendiri adalah semula jadi, sinkhole yang mana di bawahnya terletak pantai tersebut dilaporkan adalah buatan manusia.
 • Kerajaan Mexico mula menggunakan pulau-pulau di situ sebagai tempat latihan ketenteraan sebelum Perang Dunia Pertama. 
 • Aktiviti pengeboman terkawal ini telah membentuk banyak gua dan pembentukan batu lain yang unik di Kepulauan Marietas. 
 • Menurut sumber, Pantai Tersembunyi di Marietas telah 'dicipta' akibat aktiviti pengeboman tentera seiring dengan hakisan semula jadi batu sekitarnya.


Lagi gambar-gambar menarik:
source: dailymail, amusingplanet


Comments

 1. widih keren lah mantap pantainya indah very beautiful

  ReplyDelete
 2. Do not worry about what you do not have, do not worry about the heart while earnestly grateful for every gift of His.

  ReplyDelete
 3. pulau yg indah,
  tapi kalau gak d bom pulaunya pasti gak bakalan seindah seperti itu .

  ReplyDelete
 4. subhanalloh,semuanya hanyalah kebesaran alloh,

  ReplyDelete
 5. pantain yg terbentuknya tidak sengaja,tapi sangat indah.

  ReplyDelete
 6. Tapi agak serem juga ya klo mau masuk ke dalemnya....

  ReplyDelete
 7. Has always been the hope of all of us if our efforts are successful. This is a struggle and hard work, including learning about anything that enriches our knowledge.
  Obat Herbal Untuk Mengatasi Pilek Menahun Pada Anak.

  ReplyDelete
 8. paitai yang sangat cantik dan juga indah

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.