Skip to main content

(GAMBAR) Melawat Kilang Membuat Kiswah Kaabah di Mekah

Setahun sekali, sehari sebelum hari raya Idul Adha, kain penutup kaabah di Mekah, yang disebut Kiswah akan diturunkan dan diganti dengan yang baru. Kain Kiswah lama ini kemudian akan dibahagi-bahagikan oleh Pemerintah Kerajaan Arab Saudi kepada pemimpin-pemimpin negara Islam.


Kegunaan Kiswah ini adalah untuk melindungi kaabah dari cuaca panas matahari ekstrem yang biasa melanda wilayah Arab Saudi dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Perkara ini dilakukan sejak zaman Nabi Muhammad lagi.

Pada masa lalu, kain Kiswah ini dibuat di Mesir. Namun pada 1927, Raja Abdul Aziz Al Saud memerintahkan agar Kiswah dibuat di Mekah. Maka sebuah kilang kiswah telah dibangunkan di daerah Umm Al-Jude.


Kos yang diperlukan untuk membuat Kiswah baru adalah 17 juta Riyal. Setiap Kiswah memiliki dimensi luas 658 meter persegi, dan untuk membuatnya memerlukan sebanyak 670 Kg sutera. Juga digunakan sebanyak 15 Kg benang emas untuk membuat sulaman pada Kiswah tersebut. Kain Kiswah ini dibuat oleh para buruh kilang dengan menggunakan mesin yang modern.(Arabnews, Al Arabiya, The Muslim Times)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.