Skip to main content

Inilah Penerbangan Komersial Paling Singkat di Dunia, Hanya Beberapa Saat!

Penerbangan komersial terpendek di dunia berlaku di antara dua kepulauan iaitu Kepulauan Orkney, Westray dan Papa Westray, di utara Scotland, dipisahkan oleh jarak hanya 2.7 kilometer


Diuruskan oleh Loganairtempoh penerbangan secara rasminya hanyalah 2 minittetapi di bawah keadaan angin yang ideal, penerbangan itu kadang kala hanya memakan waktu 47 saat sahaja. 


Tiket penerbangan itu berharga kira-kira $ 30 (RM 100) setiap penumpang tanpa perkhidmatan dalam penerbangan (in-flight services).

Kira-kira 30 peratus daripada penumpang perkhidmatan itu terdiri daripada  mereka yang terlibat dengan perkhidmatan Majlis Pendidikan Kepulauan Orkney, manakala lain-lainnya adalah kakitangan kesihatan dan pesakit daripada Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan Scotland. Pulau Papa Westray adalah rumah kepada hanya lebih 70 orang, dan 60 tapak arkeologi.
source: http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.