Skip to main content

Adakah Anda Cukup Berani Untuk Melalui 8 Jambatan Paling Menakutkan di Dunia Ini?





1. Langkawi Sky-Bridge
Lokasi: Puncak Gunung Mat Cincang, Langkawi, Malaysia.
Fakta: 2,000 kaki di atas paras laut; kurang daripada 6 meter lebar.


2. Puente de Ojuela
Lokasi: Di sebuah bandar berhantu, Ojuela yang terletak di utara Mexico.
Fakta: 984 kaki panjang, sebuah jambatan gantung.



3. Sidu River Bridge
Lokasi: Berdekatan bandar Yeasanguan, Hubei, China.
Fakta: 4,009 kaki panjang, sebuah jambatan gantung pada ketinggian 1,640 kaki di atas paras laut.



4. Carrick-a-Rede Rope Bridge
Lokasi: Berdekatan Ballintoy, Northern Ireland.
Fakta: 66 kaki panjang; 98 kaki tinggi.



5. Capilano Suspension Bridge
Lokasi: Utara Vancouver, B.C., Canada.
Fakta: 460 kaki panjang; 230 kaki tinggi di atas sungai.



6. U Bein Bridge
Lokasi: Amarapura, Myanmar.
Fakta: 3,937 kaki panjang



7. Trift Bridge
Lokasi: Berdekatan Gadmen, Switzerland.
Fakta: 560 kaki panjang; 330 kaki tinggi.



8. Royal Gorge Bridge
Lokasi: Berdekatan Canon City, Colorado.
Fakta: 1,260 kai panjang, 955 kaki tinggi, 18 kaki lebar.


source: http://www.cuteandweird.com

Comments

  1. tinggi dan seram... kayanya saya ga berani karena cukup fobia ketinggian juga ,,, heeee

    ReplyDelete
  2. wahhhh biar mneyeramlan tapi mantap tuh jembatannya

    ReplyDelete
  3. kalau tak ada angin dan hujan tak takutlah

    ReplyDelete
  4. nice informasinya kawan,,,, memang sangat seram sedikit ya

    ReplyDelete
  5. thank for share,,, saya baru tahu bahwa ada jembatan yang seram sepreti itu

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing, cantiknya pemandangan >.<

    Sekiranya sesiapa memerlukan perkhidmatan membina laman web, boleh layari http://www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ untuk mendapatkan info yang lebih jelas dan dengan harga yang murah :)

    ReplyDelete
  7. takut putus ketika menyebrangnya

    ReplyDelete
  8. menantang adrenalin tuh kalau berjalan di atasnya.

    ReplyDelete
  9. wah sangat menantang adrenalin jembatanya.!hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.