Skip to main content

Tahukah Anda INDIA Mempunyai DUA Taj Mahal?


Adakah anda tahu bahawa India mempunyai bukan satu tetapi dua Taj Mahal? Malah, terdapat tugu yang sama seperti yang terdapat di dalam Taj yang berdiri di Aurangabad dekat Maharashtra


Ia adalah makam yang dikenali dengan nama Bibi Ka Maqbara ("Makam Lady") dibina oleh Putera Azam Shah, yang merupakan anak keenam Maharaja Mughal Aurangzeb, antara 1651 dan 1661 Masihi, sebagai penghormatan terhadap ibunya, Dilras Banu Begum.


Fakta Ringkas:
  • Bibi Ka Maqbara mendapat inspirasinya daripada Taj Mahal yang terkenal di Agra dibina oleh tidak lain dan tidak bukan Maharaja Mughal Shah yang merupakan datuk kepada putera Azam Shah
  • Azam Shah berhasrat untuk membina sebuah monumen yang akan menyaingi Taj MahalMalangnyadia tidak mempunyai akses kepada kewangandan juga buruh mahir seperti mana Taj Mahal, menyebabkan lahirnya 'satu salinan' Taj Mahal yang 'miskin' kemudiannya. 
  • Walaupun begituBibi Ka Maqbara boleh dianggap sebagai keajaiban seni bina dengan reka bentuk yang rumitmotif ukiranstruktur kukuh dan taman indah gaya MughalOleh kerana persamaan yang kukuh kepada Taj Mahal, ia turut diberi gelaran sebagai "Taj of the Deccan".
  • Makam ini terletak di tengah-tengah ruangan yang luas seluas kira-kira 458 meter panjang dengan 275 meter lebardengan kolam paksi, air pancut, dan saluran airskrin batu dan dipenuhi dengan laluan luas
  • Taman itu dikelilingi oleh tembok tinggi dengan set kubu di selangdan astaka terbuka dalam tiga sisinyaMakam ini dibina di atas platform persegi yang tinggi dengan empat menara di sudutnyasama seperti Taj Mahal
  • Kubah bawang utama Maqbara bagaimanapun, lebih kecil daripada kubah Taj Mahal dan menara yang adalah lebih pendek.


Lagi gambar-gambar menarik:sumber: http://www.amusingplanet.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.