Skip to main content

Festival Aneh Menari Dengan Mayat di Madagasqar






Ada sebuah tradisi yang dianggap aneh dan unik di Madagasqar. Tradisi itu dikenali sebagai Famadihana yang merupakan tradisi pengebumian suku kaum Malagasi di Madagasqar. 


Fakta Ringkas:
  • Tradisi Famadihana sudah dilakukan sejak abad ketujuh belas sehingga sekarang.
  • Pada festival ini, penduduk setempat akan menggali mayat nenek moyang mereka dengan mengganti kain kafan yang baru untuk dikebumikan kembali, kemudian mereka menari dengan mayat-mayat di sekitar tanah perkuburan dengan diiringi alunan musik.
  • Famadihana dipercayai oleh suku kaum Malagasi yang memiliki keyakinan bahawa roh-roh orang mati akhirnya akan bergabung dengan dunia para leluhur setelah dekomposisi tubuh yang lengkap dan upacara yang tepat yang biasanya akan memakan waktu hingga bertahun-tahun. 
  • Di Madagasqar, kebiasaan ini sudah menjadi ritual rutin yang biasanya dilakukan setiap tujuh tahun sekali. 
  • Untuk menggelar upacara seperti ini, diperlukan perbelanjaan yang sangat besar kerana harus menyediakan makanan bagi sejumlah keluarga besar dan tetamu.


Lagi gambar-gambar menarik:










sumber: absoluterevo.wordpress.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.