Skip to main content

Bandaraya Kuala Lumpur Dipilih Sebagai ' 7 Wonder Cities of the World’

Kuala Lumpur telah disenaraikan di antara tujuh bandar paling terbaik di seluruh dunia termasuk Beirut (Lebanon), Doha (Qatar), Havana (Cuba), La Paz (Bolivia), Durban (Afrika Selatan) dan Vigan (Filipina) oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO), New7Wonders.


Pemilihan bandar-bandar itu ditentukan menerusi sistem undian yang diadakan di Dubai, baru-baru ini.

Presiden New7Wonders, Bernard Weber berkata, kempen ini telah bermula sejak 2011, melibatkan penyertaan 1,200 pencalonan daripada 220 negara dari seluruh dunia.

Senarai panel yang mengetuai undian itu adalah terdiri daripada pakar-pakar dalam bidang berkaitan termasuk bekas Ketua Kesatuan Pendidikan, Saintifik dan Budaya, Bangsa-Bangsa Bersatu, Profesor Federico Mayor dan arkitek berpengalaman, Zaha Hadid yang turut terlibat dalam pemilihan 28 bandar yang menjadi calon finalis, dipilih sejak Oktober tahun lalu.

Menurutnya, keputusan undian adalah berdasarkan pendedahan di media sosial serta undian melalui komunikasi telefon.

“Selepas itu bandar-bandar yang terpilih ini akan dilawati terlebih dahulu sebelum diiktiraf bandar terbaik di dunia. Sebaik proses pengesahan dilakukan, New7Wonders kemudiannya akan bekerjasama dengan pihak berkuasa bandar-bandar itu untuk majlis pengiktirafan yang akan diadakan nanti,” katanya.


Berikut 7 Wonder Cities of the World:

1. Beirut (Lebanon)2. Doha (Qatar)3. Havana (Cuba)4. La Paz (Bolivia)5. Kuala Lumpur (Malaysia)6. Durban (Afrika Selatan)7. Vigan (Filipina)


sumber: dailymail


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.