Saturday, July 5, 2014

Sila Berhati-Hati Dengan Tawaran Jualan Murah Courts Mammoth...Ramai Yang Dah Terkena!





Pernah dengar iklan berbunyi seperti ini; 'Tawaran Separuh Harga Courts Mammoth, Pakai Dulu Bayar kemudian', 'Tawaran Hebat Aidilfitri, Diskaun Sehingga 70% dengan cashback sehingga RM 5000!'. Siapa yang tak tergiur bukan bila mendengar tawaran 'hebat' seperti ini? Maka ramailah diantara kita (terutamanya orang Melayu, sadly!) yang berpusu-pusu serbu Courts Mammoth semata-mata 'buta' dengan tawaran murah ini. 


Malangnya, tawaran harga murah ini hanya sah sekiranya anda membeli dengan cara berhutang (Flexi credit) dan bukannya secara tunai. Disinilah taktiknya yang menyebabkan ramai orang terperangkap. Bahkan dengan tawaran murah seperti yang dicanangkan, pembeli berkemungkinan perlu membayar sehingga berkali-kali ganda daripada harga asal (sekiranya dibeli secara tunai).

Sebab banyak kes yang kata Court Mammoth ini macam ah long terancang.. gila sadis dia punya interest dan cara ugutan mereka boleh buat orang rasa nak bakar je office court ni..dan ramai yang terkena adalah orang kita orang melayu.. bayangkan lambat bayar sebulan pun mereka ugut macam kita ini ada sangkut bayar berbulan-bulan! 



Berikut beberapa kisah yang dikutip dari forum dan blog yang membuktikan ramai yang dah jadi mangsa:


Kisah 1:

tp ni cite bukan lah barang rumah, tp tertipu ngan iklan dalam paper metro last weekend (12hb July, Sabtu). tgk dlm tu promosi 5 unit kamera EOS1100D dengan harga 50% diskaun, jadi dlm RM849 jer.. sape yg takmo kan.. aku pun tgh mencari, so kul 5 sengah dari putrajaya nih, gigih nak cecah sri damansara (sale ni sempena pra pembukaan) so dengan puasa bagai, berjaya sampai dalam kul 7 (time tu sessi utk Telefon S4 pun separuh harga). then beraturlah dengan gigih, wakilkan isteri sbb saya nak tanya wakil jual dia habis2 sbb takmo buang masa lah kan.. nak berbuka lagi karang.. one of the manager tetiba kata wife tak yah beratur amik voucer (5 voucer je utk 5 pelanggan bertuah KONONye) so blh skip queue dan jumpa wakil jualan dia.

Alih2 model lain pula yg dipromosikan, EOS60D (spek tinggi lagi dari EOS1100D, harga pun lagi tinggi lah) tapi ditawarkan pada harga RM999.. (harga asal RM2099 camtulah kalu tak silap).. sape takmo kan? so dia kata kena buat Flexi Credit 60 bulan.. ok fine. aku nak pengiraan terperinci dulu (sbb ingat nak amik, dlm bulan ni dpt duit sket aku akan bayar lumpsum bulan ni jugak) sekali bila dia bagi calculation sebenar, terkejut aku!

aku takde lah terkejut beruk, sbb dulu (10 tahun lepas) mmg penah beli barang ngan Courts ni, beli peti ais yg rege seribu lebih jadi 3 ribu lebih sbb banyar insurans peti ais tu..

so kamera tu dah jadi RM3348 lepas kira semualah, bayaran ansuran utk 60 bulan (5 tahun). giler untung seribu lebih kat situ, tp berkira nak betul2 jual 5 unit kamera untuk pelanggan yang terawal? haram betul. baik aku beli guna kad kredit jer :P saje lah datang tengok, kot2 mmg betul murah kan.. terkena aku. RM3348 tu bayaran kalu nak lumpsum. tak kira ko beli hari ni, esok bayar habis, ttp kena bayar jumlah tu. Ok this is the best part, nak tahu berapa harga total kamera tu kalu bayar ikut rege RM2099? dlm RM8k. Bongok lah. tobat aku tak caya dah. Keep sharing supaya takde org terkena. Dan nasihat aku, tak yah lah amik walau camne terdesak ko nak sesuatu barang tu, ko akan jadi lebih terdesak lagi bila nak bayo nyer. cayelah.. bace jelah pengalaman peribadi yg ada kat sini. Aku percaya semua kisah benar, bukan rekaan. 



Kisah 2:

baru2 ni my sis kol i ktanya courts mamoth kol dia pasal hutang x hbs byr.. itupon dah lame.. thn 2005... my sis da byr lump sum.. tp dorang x rekodkn kot. tu yang bru2 ni dorang kol blk. org kol kutip hutang tu pon mmg kurang ajr. dia kta kt akk i.. lau btol da hb byr... bwk jumpa diresitny. giler ape.. mne ade simpn lg lau resit tu thn 2005 dlu. sblom dikol akak i... dia da kol Yah mertuanya... abg iparnye... then bru kol my sis.. pastu siap suh my sis byr 7k tu dlm masa 2hri. lau x... akn dpt surat dr mhkmh utk hadir perbicaraan. org kmpung.. xtaw ape2.. menggelabah la my sis. then i lak bantai kol org tu blk. kebetulan i pon kje kt lawyer firm.. so i bntai la hbs2.. sblom dia nk saman...i kta pihak kami ley saman u dlu coz u da bcerita kpd third party. n xde kes bankrup or naik mahkamah selagi x dpt LOD lettrr dr pihak u. tros trdiam bdk tu. i kta.. lps ni.. lau ade pape... xyah kol akk i.. kol i. n smpai la ni.. lngsung xde berita pape dr dorang. yg kol tu sbnrnye agency mintak hutang je... courts sub kt cmpny lain. n dorang mtk byr sblm hjung bln supaya dorang dpt komisen utk bln tu. tp seriously... courts mamoth punya pemungut hutang... mmg kurang ajar. xde budi ahasa lngsung. tp lau trkena buku ngn ruas..bru dorang akn slowtalk...



Kisah 3:

Ehemm....ni hal aku plak...thun 2011 order tv lcd 37inci hrga rm1799 kbinet tv rm999 bla mreka dh kra2 smua cas ini cas itu bla3....total yg aku prlu byr dlm 5taon yalah rm9k lbihhhhh.....cam kez korng jgk la bla lmbt byr 1 hari je dh kcoh siap main ugut2..hntr sms mcm sial..last2 aku hlang sbr dlm taun 2012 1 jun diaorng tarik tv tu tpi sya tkde kt umh yg ada tnggl abg srng je..kbnet tv diaorng tak trik...pelik....dlm mnggu ni lawyer dia kol aku nk smn aku bla3....bnyk lgi la yg prlu dcrita mls aku nk tlis pnjng2 dlm ini... saat ini sya msih tggu brita lawyer dri courts...aku tunggguuuu..... agi idup agi ngelaban ko iban!



Kisah 4:

As salam....pada kengkawan sekalian....ini kisah saya dgn CM ni....adik saya penah beli barang di CM ni dalam 8 tahun lepas....sofa ajer....guna nama saya sbg penjamin....selepas beberapa hari ada masalah pd sofa ni....(rosak sbb tak berkualiti) sy buat aduan....dan mereka janji akan dtg...tunggu punya tunggu sudah masuk 5 bulan tk dtg2....call dah byk kali....bayar tak penah miss sebulan pon......kebetulan dia ditukarkn berkeja dr jb ke kl.....so adalah termiss sebulan.....pastu CM ni call suruh byr sambil nada kurang ajar....adik sy bengang sbb kerosakn taknak tanggungjwb....tak byr plak tau nk bising2......selepas tu dia suruh sy pulangkn.....jadi sy call CM suruh amik brg.....pon brbulan jugak tak dtg.....selepas 6 bulan br dtg....jadi masa pemulangan tu pegawai dia kata slps pulang kira dah settle.....so dia bg resit pemulangan.....selepas 6 tahun barua diaorg (lawyer) call sambil berckp kasar "kalu dah tahu hutang tu byrla....takkan nk bwak kekubur"....sy ingin jelaskan disini...org melayu bukan bodoh.....dan bukan tak mampu.....tapi memilih perkhidmatan yang mudah untuk mereka dapatkn......kalu tak mampu pon janganlah perdaya org, ambil kesempatan, menipu, mengugut org melayu......kebanyakkn org meminjam ni org baru nak hidup dan berumah tangga......mmgla takde duit sgt....tapi bukanla bangsat sgt sampai taknak byr.....CM tu sengaja melewat pengambilan brg sbb nak charge lebih.......ini cara mereka meniaga......menipu....mengenakan org.....org melayu ni mmg takde duit...tapi berbudi bahasa.....kalu setakat tak bayar satu dua hari tak pelu memaki org.....org melayu ni islam ttp akan byr hutang.....tapi servis kalu tak bgus...brg dah di pulang madih nk mintang utang.....namanya penyamun......mari kita semua boikot CM ni......mana2 barua CM dlm blog ni kita doakn semoga dia tak jatuh miskin....amin



Kisah 5: 

Courts mammoth mmg cekik drh..htang brg blh jd 3 kali ganda...bli rm1k jd rm3k...mcm mna nk report psl courts ni haaa..???..hairan dh lma courts ni cekik drh tp x dk spa2 yg siasat...agknya nk kna msuk paper or tv bru diorng siasat..stakat brckp dlm ni mmg x de mkna la...sbgai rkyat mlysia kita ada hak brtndak utk tdk ditndas..tp skrg nmpknya smua brdiam diri dan trus mnjdi mngsa courts..spe yg untung???..yg ssh brtmbh ssh yg sng lg la brtmbh2 sng...mmg la klu x de duit x pyh nk brhtng tp klu x brhtng mmg x de nmpknya brg..at least bila kta byr ansuran lma2 brg jd hak milik kta..tp klu dh brgnda2 mcm courts ni mmg cekik drh..kita ni manusia mmg sntiasa ada keinginan..nk kumpul then pegi bli cash?ckp mmg sng bg yg brduit, bg yg golongan sderhana plk ssh nk kumpul2 ni, bru ja start kumpul ada emrgncy lain plk...so trpksa lh gna duit yg dkumpul tu..at least bla kita buat ansuran kurnglh beban skit..brg pn nmpk..cma cra courts mmg ktrlaluan..and please pda pihak2 yg brtnggjwb..siasat cra bisnes courts ni..knapa prlu mmbyr smpai 3x gnda...ckup2 lh mkn untung skadar yg prlu.....



Kisah 6:

Saya pun ada beli aircond 2 biji dlm tahun 2010.. Tp saya rasa pelik sb saya kena byr RM6890..selepas seminggu saya buat instalment, sy cadang nk bayar sebiji aircond bg ringankan beban tp lepas mintak statmnt settlmnt, pekerja court kata saya kene bayar lebih kurang 5k, makin cpt nk setel makin byk die cas.. Pekerja tu suggest spy saya teruskan bayar bulanan.. Oleh kerana ada sedikit financial poblem, saya tetap byr tp tidak sepenuh amaun.. Pada awal januari, pekerja courts call dan buat ugutan dan sehingga dtg ke rumah menghantar surat utk tarik semula brgn dan beri tempoh 3 hari.. Saya mintak statmnt dan apa yg memeranjatkan saya terdpt byk amaoun yg di key in
31/3-rm3534
1/4 - rm2200
1/4 - rm1200
Semua kenyataan delivery..
Saya cuba buat kira2 sendiri berdasarkan harga aircond LG pd thn 2010
1hp-970
1.5hp- 1250
Jumlah =??? sekiranya interest 24% sethn x 3 thn.. Jumlah keseluruhan baru 4k tp mana dtg sampai 6890?? Kenapa ada 3 kali delivery dlm butiran sedangkan barang cuma dua???
Perlukah saya repot?
Apa perlu saya buat?
Pd siapa sy perlu mengadu?



Kisah 7:

Saya pun kena dgn beli Notebook, sgt terdesak sbb notebook lama tiba2 buat hal. Masa nak beli tu nampak diorang iklankan 1+1, saya tanya apa maksud tu. Diorang explain 1+1 maksudnya setahun bayar bulan2 then lepas setahun boleh terus bayar baki. Dengar time tu excited juga sbb nak beli cash tak mampu, notebook buat hal betul2 lepas kahwin (duit dh kering dh). Diorang suruh sign agreement, ok sign sbb byk kali tanya diorang n confirmkan btul2 pasal 1+1 (percaya sgt lah time tu..) Aleh2 lepas setahun nak trus bayar baki.. tanya baki berapa depa ckp RM 3+++!!!! Gila! harga notebook tu RM 1+++ je kot! tanya punya tanya depa ckp akak ambil yg utk 5 tahun so interest tu kira siap2 utk 5 tahun. Bodoh! kalau aku dh mampu bayar baki awal, buat apa nak kira interest utk 5 tahun kan?? kalau mcm tu baik aku trus sambung je bayar bulan2... so tak jadi bayar walau 1 sen pun! Lagi 1 diorang pandai buat kutipan tgh bulan (dlm 15hb). dia msg2 n ugut2 bgtaw akan dikenakan interest 20%. Interest lagi!!! Strategik buat duit plg keji courts ni. So lepas ni kpd sesiapa yg teringin nk berhutang dgn courts ni, sila study abis2 & baca lah komen2 berguna ni.. COURTS mmg PENIPU!!!



Kisah 8:

Courts Mammoth tu panggil ex2 debt collector yang keje dr company along kot. Bodoh siap nak peras ugut guna nama "Jabatan Perundangan" la, nak sita barang la, dtg takat bwk "NOTIS PEMBERITAHUAN BAYARAN LAMBAT", boleh mengaku tu surat penyitaan. bodoh ke hape? Mana surat Penyitaannya? mana surat mahkamahnya? main peras ugut ngan family member yang xtau pape boleh la kena kencing ngan org courts aka collection agency nih. nasib semua conversation kuang hajaq dorang aku dah rakam siap2. mmg polis report la. Hingat dorang tu financial institution ke hape smpi berani nak ugut nak freezekan akaun la nak bankrupkan la...keje call center tele-collection siap boleh mengaku dari "Jabatan Perundangan"...gile hebat tuh...kelentong x hengat..yang dpt sms2 ke call2 ke cer minta no pendaftaran syarikat dorang, berani bagi x...cer mintak alamat dorang, berani bagi x... sedangkan kat notis yang dorang bagi pon xde alamat...bagi no tepon contact person. No tepon xberdaftar ngan telekom, berurusan guna no hp??? Pelik sungguh...kata pas kat manager, padahal pas kat kwn sebelah meja jer. KELENTONG LEBEY...haha..mcm la kita ni bodoh sgt xtau trick2 kat call center collection tuh...dorang ni akan ckp ape je sbb nak kejar komisen dorang.

Ni aku share no2 yg dorang pakai kelentong org nih. (Ni no Agency Collection dorang nih)
Person In Charge utk satu akaun ramai gile
Mazlina la Ashraf la Shafiq la Jaspal Singh la. dlm sehari smpi 4 person in charge call. gile hebat :D
011-23825127
0174586993
03-42854514
Company
ARUS SELASIH SDN. BHD.
Address:
Menara Maxisegar, Jalan Pandan Indah 4/2, Pandan Indah, Kuala Lumpur
Postcode:
55100
Phone: 0342854514
Caller: ARUS SELASIH SDN. BHD.
Call Type: Debt Collector


Kesimpulannya:
Berhati-hatilah! Dinasihatkan bagi yang nak beli barangan Courts Mammoth secara berhutang cubalah ELAKKAN kecuali beli CASH sahaja (kalau mampu, kalau tak mampu baik jangan beli!).


sumber: http://headbomb.blogspot.com, mforum



Entri-Entri Berkaitan.....

132 comments:

  1. CM ni company milik yahudi asal german, jadi paham-pahamlah.

    sayangnya yg ramai jd mangsa orang melayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda duit jangan Gatal Berhutang... Beli apa yang mampu... Melayu memang mcm ini la suka berlagak dengan harta benda tetapi semua itu hutang.... tau berlagak... tp bilang berhutang tak reti bayar dah tau dicas bagai, masih juga terhegeh nak berhutang dgn CM.

      Delete
    2. MELAYU mmg suka berhutang tapi kena caranya..tapi ada bangsa seperti org diatas ni yg membuatkan MELAYU selalu ditipu bulat2..

      Delete
    3. Sayng kerajaan Islam melayu bagi jalan perniagaan yg Allah haramkan kekeke

      Delete
  2. Mmg betul lah. Wakil pungut hutang mmg sgt kurang ajar. Sampai tmpt kerja pun nak talipon. Ingat org kat ofis goyang kaki ke..nak tolong cari dia pubgut hutang. Mmg kurang ajar. Tak de bahasa.

    ReplyDelete
  3. Percayalah, musim2 nk raya ni lg ramailh orang melayu kita yg akan jd mangsa. Rabun dek kemewahan dunia. Tak kisah jd papa asal brgaya.

    ReplyDelete
  4. Skali je termakan beli tv kt cm ni...harga asal rm1400 tp lps byr beberapa cas jd rm2k lebih..dan itu yg pertama dan terakhir ke sana...cm ni mmg penipu...iklan je lebih....

    ReplyDelete
  5. Courts MAUT.....

    ReplyDelete
  6. Skg nih CM da jd milik CINE S'GPORE..lg bangsat la.dr manger smpai salesmen mmg bangsat punya olang.salesman pn pangai cm anjing.org nk bli cash xkn dilayan.org bli credit mmg btol2 cm anjing gan tuan sbbkn komisyen diorg gerak smpai cust abes byr.byk pekerja CM mne pangai cm cibai dpt musibat.xpyhla korg berangan nk bli hutang gan CM.jd mkck tipah tertipu.fees y d charge adlh da tntu hrge brg tersebut, caj penghantaran,caj warranty, caj documentation,caj interest lg..klu dpt salesman harem d mskkn skali caj u barangan y die amek plk.haha.kire2 mmg double or triple la jdnye.mne cust y pandai sket xde la kne byk sgt caj.cube cm mkck pkck y bese2 tu.menonong je la mengiyekn.kdg2 sian gak pd mkbpk bdk y lupe diri.semate2 nk study de brg superb cm mmber leh pkse mkbpk y kje bese2 blikn brg trsebut..korg y mne teringin nk melaram tp poket kosong silelah berpijak d bumi nyata ye.ini adlh pedoman.boikot ah long ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukn komisen smpai hbs byr k agak2 la bro nk kta kt salesman CM

      Delete
    2. Amboiii marah no manusia nh hahaha....lepas nh bro beli brg umah ,kete n rumah cash la bro x yah hutang ....bank pon ada interest.......kalo x puas hati x pyh la cop org anjing bagai......selalu nye manusia yg komen macam nh la mencermin kn dri dye sendiri....hahah lek la bro......bank sme je if x byr hutang mmg kami bg company lua settle kn ...so nh masalah company lua tu.......collecter punya hal u all bising kte mahal bgai.....dulu mase amik x fikir.....jgn berhutang smpai 80% gaji kite....if nak hutang bia 20%dri gaji kte.....bnda nh biase la....mane2x line sales pon sme....kite cust ada power...customer always right...so ape nak tkot... if marah sgt x perlu cop itu ini ....ok....beli cash....so xde pape cas tmbahan.....beli umah kat bank pon ada cas tambahan.....sme je....bukan nak sokong bdk2x cm....kesian....diorg pon crik mkn gak.....maybe org atasan yg push......sape kje line sales diorg tau la....

      Delete
    3. org yg komen ni mmg bahasanya kesat..kepada reply ke 2..kalau sales man tu dh kna push jagn la cr mkn kt CM ni..bumu Allah ni luas kt mana2 kita boleh cari mkn..wpn saya ni x kaya hanya keluarga sederhana tp kami berjimat & mak saya ajar biarlah setiap barang dibeli cash..kecuali lah rumah & kereta..saya sendiri orang melayu melihat orang melayu ni memang suka membazir dan berlagak..

      Delete
  7. Kalau boleh beli cash...kalau tak mampu, cari benda sederhana...jangan kerana nak tunjuk menunjuk kat jiran dan sanak sudara....keluarga jadi huru hara.....Installment memang akan collect interest...so harga barang memang mahal.......Courts memang pandai bait(umpan) orang yang lemah lemah....jadi kalau boleh baca betul betul fine print sebelum beli....dan masa sign surat tu.....baca belakang surat tu....Terms & Condition...jangan main tibai je sign....Benda simple macam ini boleh mengelakkan dari terjebak dalam issue camnie....Salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli cash pun dia nak caj delivery & documentation. benda kecil boleh cash & carry pun dia nak suruh lori hantar..
      baik tak payah.. nampak kan permainan dia.

      Delete
  8. Penah tertipu dgn cm..barang rm2k lbh jd rm7k lbh ikat 5 thn..kita disuruh ikat 5 thn..yg jd barua nk mkn komisyen pun org melayu jugak..yg agent dia pun kurang ajar...yg perempuan yg call pun kurang ajar budi bahasa...pihak yang berkuasa tolong ambil tindakan tegas ke cm

    ReplyDelete
  9. CM ni untuk org yg tak tahu kira mengira, memang kalau beli mereka kena bayar dgn regga yg berganda. Yg hairan bin pelik, mereka yg tahu menggunakan fesbook, kira2 ada ilmu IT pun kenapa beli melalui CM? Bukan kah matematik mudah harga barang tanpa CM RM1000 katakan. Dgn CM kena bayar katakan RM50/- x 48 bulan. Simple matematik ianya menjadi RM2400/-. Tak kanlah tak kira dulu sebelum beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu..sblm saya nk beli saya kira2 dulu..lps tu saya call CM boleh beli cash tak..CM mangkuk ni kata harga cash dlm risalah tu hnya untk yg beli flexi crdit..puii..saya g cari kedai elektrik yg melambak kt malaysia nj.

      Delete
  10. Huaaa!! Terkena jugakk!! Beli tv lcd thn 2011 harga rm899.. Pas 3 bln nk p byr lumsum terkejut beruk harga tv melambung dkt 5k!! Bila tnya dia gtau sbb beli harga promosi.. Harga asal tv tu 1799.. Tp sbb promosi jd 899.. & mmg kna cas tggi sbb awl2 ritu dh amik ikut flexi crdit.. Nk nangess.. Just byr jugak la bln2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn tkena cmni,last xbyr trus,ketuk rmh bt xtau ja..dtg surat bermcm mcm bt xendah..

      Delete
    2. Surat dtg buat xendah.? Siyes ke..?Huhuu

      Delete
  11. terima kasih atas perkongsian ni...hampir terjebak dgn CM, mujur jumpa kat sini dulu. terpengaruh bukan sebab apa, hari2 ada iklan kat TV, beli surat khabar ada jugak iklan dia, bukak radio pun ado, tak cukup dgn tu katalog pun depa hantar kat rumah. promotion mmg gempak habes..maunya ramai tak terpengaruh.patutnya iklan2 mcm ni tak dibenarkan siar kat TV, sian org2 kampung yg tak tau apa2

    ReplyDelete
  12. tak mampu jangan beli.. bile dah beli takleh bayar complain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti kau ni barua cibai Court Mammoth...hahahaha...

      Delete
    2. Ape celaka sgt mulut kau. Kau x kene kau bleh lh ckp mcm tu... nk byr mcm mne klo smpai mcm tu skli dia kire. Bgsat btul..

      Delete
    3. dfdfrrtffgfgfg...............................

      Delete
  13. Pernah pergi cm nak survey n beli perabot. Buat kira2 harga hutang di courts 3x ganda harga asal. Terus batalkan hajat & beritahu ahli keluarga jgn gatal2 nk beli kat courts walaupun murah bebenar harga sehingga ssetengah harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah kte.. ari tu pon igt nak usha TV LED.. dah nampak cam murah gler... pastu trus buat calculation kat situ sbb agent die suh ambik pakai flexi credit.... tgk2. tekejut beruk! mahal nak mampos dr harga asal.. trus cancel and blah! hahahaha

      Delete
  14. debt collector cm ni mmg celaka..kurang hajar..dia call byk kali kat ofis..tp aku xde. org yg jwb call kat ofis ckp aku cuti. bleh plak si celaka debt collector ni bgtau org yg jwb call ni..pasal aku ada utng cm sekian2 bln..x bayar..n mntk aku pi bayar segera supaya brg x kena tarik. malu beb...!!sib org yg jwb call tu x hebohkan 1 ofis..huhu..bkn ke sumer maklumat utng tu private n confidential..mmg rasa nak gi bakar je cm masa tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Ni la peluang ko.. Ko boleh saman dia dulu sbb bagibtau pihak ke 3.. Mmg bodoh CM ni..

      Delete
  15. Dulu,
    Biasa beli kat courts.. macam-macam la. Tapi cash. Memang muka tarak senyum. Dapat komisyen sikit kot kalau kita beli cash.
    One day beli handphone. Katanya caj penuh dulu baru boleh buka. Bawak balik dan caj abis2. Kira tak buka lansung la kat CM tu. budak lagi... mana la tahu apa kan... ikut je la arahan.
    Bila on handphone, penuh gambar staf CM. posing gitu gini sakan. Rupanya bukan bagi handphone baru. Tapi yang terpakai.
    Report, tak dilayan.
    Sampai sekarang tak beli dah...

    ReplyDelete
  16. sy pun terkena. beli tv lcd, rm4ribu lbh. 5bln pastu nk byr penuh baki 3k. Tgk2 baki ada 6k lg. Terpaksa yg baki byr ansuran gk. Tp lg sdh, tv rosak blm setahun, CM wt xtau.3kali sengaja byr lewat agr CM call. Sy pun bgtau bnda yg sama, selagi xrepair atau tkr br, i xkan smbung byr. ape dia ckp? En byr dlu, br kami dtg repair atau gnti brg baru. Dh 3kali ckp bnda yg sama, tp xdtg2 pun amik brg, sy pun wat xtau smpai skrg ni xpnh byr dh. CM pun xtarik brg sb dia tau brg dh rosak. Tup2 smlm lawyer dia call nk black listkan sy sb ingkar xbyr. Sedih. Btl2 sdh. Mane mnteri yg nk bela nsb rakyat? Knp la syarikat SIAL cmni boleh berniaga kt Msia bumi bertuah ini..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat aduan dlu dgn KPDNKK baru la ade pembelaan bro.

      Delete
    2. Instalment dan service support adalah dua benda yg berbeza.

      Delete
    3. Beza ke x mslh dia skg dua2 menipu.. Barua cm gak nih.

      Delete
  17. Jauhilah riba.. sesunggunya riba menghancurkan kehidupan manusia. Jangan memerangi Allah & Rasulnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Org tak perasn yg ambil installment plan bulan2 dgn interst tu adalah riba'. Bukan je bank loan ada riba'. Riba' : haram : dosa. Yg dah terambil jom bertaubat.

      Delete
    2. Setuju sngt2....

      Delete
  18. Sekarang ni dah banyak kedai buat 0% installment, tapi kedit kad la. Amek je mane2 kedit kad, buat limit cukup2 rase je (5k, 8k) pastu buat installment 12, 24 bulan. Kalo kedai tu xleh buat, carik kedai lain, yang penting 0% (insyaAllah xterlibat dengan riba besar2 la kan?). Kedit kad pun senang dah nak apply skrg ni, org kaye org sederhana pun dah boleh ade kedit kad [seeloknye RHB atau CIMB atau BIMB (H*ng Le*ng ke, C*tybank ke, U*B ke xyah la kut)]. Installment macam ni lagi senang nak uruskan, boley susun bajet bulanan (Make sure limitkan setahun barang beli xlebih kemampuan). Wallahualam.

    ReplyDelete
  19. Aku dulu pun pernah terkena dgn CM ni. Beli mesin basuh je. Installment x sampai 40 henget pon. Buat potongan bank. Tapi bila hilang keje 40 henget bebannya mcm 400. Sampai satu tahap diorang ambil balik brg tu dgn janji lepas ambil semua htg jd selesai. Alih2 dah brthn lamanya sampai aku dh lupa htg dgn CM tu,satu hari masa dlm bolan posa,aku cek dlm akaun adalah duit ratusan renget,bila mlm raya cdg nk beli brg2 raya,tiba2 duit semua dh hilang sesen pun x tertinggal. Sakit jiwa beb. Bila cek ngn bank, rupa2nya company ni dah kebas semua duit tu ats alasan htg masih ada. Akhirnya pihak bank sendiri cdgkan elok tutup akaun dan buka akaun baru. Sampai hari ini tobat lahum aku x kan pandang lagi CM ni,sama juga dgn Aeon Credit lbh kurang sama je perangai. Nasihat aku,klu xde duit yg cukup jgnlah brhtg,simpan duit dulu dan bila dah cukup baru beli cash. Pulaukan saja CM ni. Boikot sungguh2 sebab bila kita sokong berarti mereka akn jadi maju. Paling penting jgnlah krn nak bergaya sampai sanggup membuat riba.

    ReplyDelete
  20. Sekadar nk kongsi pengalaman.tahun lepas sy beli tv dgn CM ni.brand tak de la terkenal sgt.sy tanya ok ke brand ni.org CM tu cakap selama ni belum ada komplain lg utk brand tu.so sy beli la tv tu.cash.sy hadiahkn dekat parent sy.lepas seminggu mak sy kol kata tv baru da rosak.sy pon buat aduan dgn CM.lepas tu org CM ckp akn hantar org dia utk ambik tv tu dekat rumah dlm mse 3 hari.lpas 3 hari tak datang pon.sy mintak parent sy bawa tv tu pegi CM.sy tggu dekat CM sbb sy tak tinggal skali dgn parent sy.sy jumpa pegawai die n pegawai die ckp xperlu hantar.nnt org dia akn datang ambil.sy ckap tv tu dah ada dekat sini.ambil jela.die tetap tak nak ambil.so tv tu bawa balik semula.tggu lg 3 hari.sy kol mak sy ada tak org CM dtg.mak ckap tak de.sy pegi CM bawa resit n dokumen.sy tanya promoter tu knape kes sy ni x setel.promoter tu tendang dekat promoter lain.lps tu dia mintak resit dan buat repot semula.sy tanya knape nk buat report.dia ckap org yg ambik report dlu tu tak ada.sy tanya lg brapa lama org CM nk sampai dekat rumah sy ambik tv tu.die ckap lg seminggu.hati sy da panas.dlu ckap 3 hari.tak dtg.tggu lg smggu tak dtg.da dtg bwak tv dorg suruh balik.sy dtg lg dorg suruh tggu lg smggu.last2 sy ckap dgn promoter tu.sy bg mase 3 hari je utk org awk dtg umh ambik tv tu.promoter tu plak marah sy die ckap encik kne tggu giliran.lpas bertekak2.last sy ckap ok la sy ttap bg 3 hari klau tak sy akn report dgn KPDNKK.terus berubah muka budak tu.sy pon balik.tggu 3 hari xdtg jgak.last2 sy kol KPDNKK buat aduan.lpas 2 hari pegawai penyiasat dr KPDNKK pon kol sy tanye butir2 pembelian semua.selang 3 hari CM kol sy.pelik btol CM kol.xpenah2.rupa2nya pegawai KPDNKK tu yg ckap.die setel cara baik.mintak hantar tv tu dekat CM n tukar tv baru.esok tu sy hantar la tv tu.muka pegawai2 tu buat muke cam haram je tgk sy dtg bawak tv.

    ReplyDelete
  21. Hampir nak terbeli lcd TV kt CM bila tgk marketing die yg gila hebat. Tp sbb aku ni cerewet, aku suh husband aku g tgk 2 3 x kat Jusco ngan CM sbb nk beli TV yg bole read movie files from USB/ hard drive. Mmg target nk beli Sony tp sales CM sebuk promote LG ke hapa n brand lain yg aku x berkenan. Up2 LG mcm bagus gila, die siap psg bagai..last2 aku x beli pn...Padan muka CM!

    Sorry cite aku ni lari skit..Klw nak beli brg esp yg makan beribu buat la survey..Jgn nmpak murah je terus beli. Aku dgn husband siap bwak kita orgnya hard drive n try satu2 TV bole read ke x from hard drive tu..Ada model bole read file movie tp suara x leh kuar (Sharp brand x silap aku) mmg kelakar la..Samsung plak certain model je yg bole read movie file. Then aku perasan sesungguhnya klw korang tgk kt kedai mmg le semua gmba cantik sbb they all pasang HD nya movie. Klw siaran bese even Astro yg non-HD gamba korang camtu gak x cantik n pecah klw yg screen besar tu..So jgn tertipu!

    Last2 aku beli kt Jusco mmg tgh sale, then aku siap dpt voucher 100 lg plak tu..Buat survey before beli brg ye. Jgn malas. Elakkan berhutang! Sbb aku mmg berkira psl duit!

    ReplyDelete
  22. Da mmg utang kat court mahal..x payah beli kat ctu...

    ReplyDelete
  23. Aku ada utang 2 iphone 5.1 ipad mini..1 note 2.semua aku tak byr...haaaa...rasekan....dia org pergi kat rumah hantar org...aku cakaplah brg dah jual..hehhee..hati kene keras sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ckp brg da jual..? Mcm snang je..hahaha..then dyorg xde call or sent surat ckp nk saman ke p mhkamah ke..? Dyorg asek dtg umah je..brg da amek tp kne byar jgk..lg 1 brg ni mcm nk pulang..tp t kne byar jgk..pening kpale

      Delete
    2. Tak bayar boleh blacklist bro.. ctos ccris.. nanti kita jugak yg susah payah nak buat loan dgn bank..

      Delete
    3. so,mcm mne skrg bro?aku pun dh 2 bln x byr kat CM ni kerana hp samsung note 3 tu hilang 4 bln lepas..

      Delete
    4. aku dh 4thn tk byr court. utang rm4500. pi mmpuslah aku suh dtg amik brg rosak ko blik. ugut nk sita umh,blacklist xdpt wt loan bank ler. itu smua gertak nk takutkn aku. aku mmg xnk byr sbb xpuashati mesin basuh dihntr yg display punye
      dh tu pakai 4bln terus rosak. bila aku call mintak tukar staf dia mrh2. ari2 call suh lngsaikn utang rm4500. sdgkn hrge mesin hsh hnta rm950 saja. aku dj sakithati suh court tarik blik hrh snang cite. sbb aku tkkn byr utk brg rosak. kononnya polis nk dtg tngkp aku. dia. ingat polis nk dgr arahan court tngkp org utang mcm bodoh nk ugut org. sikit aku tk takut. wt donno jer. smpi skrg xde sape pun berani dtg umh kata nk sita brg umh aku. dh 4thn aku tunggu smpi skrg tksmpi2 court. bodoh punye org.pdn muka 1sen tkkn byr bakinya. ugut nama nk blacklist. tp alhjdulilah aku bru jer wt loan maybank beli kete myvi xde problem. yg nama blacklist hnya pd court maoth dn aeon kredit. dgn bank2 besar depa bo layan utamg dgn court maut ni.

      Delete
  24. Bulan cm je kedai perabot &barangan rumah kt malaysia ni.beli je kt kedai biasa2 lagi cantik dn berpatutan.setakat nk menunjuk nunjuk itulh padahnye

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. saya pun terkena jgk perkara mcm nie...hurmm aper nak buat..mmg CM nie kaki putar belit...

    ReplyDelete
  27. Mmg xcaya bile nak beli tunai harge nye naik pulak..sengal.

    ReplyDelete
  28. Aku nk beli sony xperia z1 die ckp promote harga rm1499 harga asal rm2399. Kire2 pling cpt kok memeh nk ikat aku 5 thn. Dh siap isi form aku ckp aku xnak! Hahaha kok memeh mengila send sms nk suruh aku kene tipu jugak..wakakaka

    ReplyDelete
  29. Hehehe...tu la padah nye...biase la....mase nak sign x fikir betul2x...da x boleh bayar korang buruk kn sane sini...maaf la ye bukan nak sokong cm....cm pun satu yg buat hutang kat cm pon satu ....lain kali tanye berape byr bulan2x ..tanye total kredit anda......pasti kn kte x tertipu.....kte ada akal beb....mne2x syrikat credit pon sme..... bile x dpt byr mmg mcm ahlong la..sewe beli kereta pon kalo x bayar kne tarik kn..jgn terlalu ikut kn nafsu....ikot kemampuan.....x baik doa buruk kat org atas kesilapan kite sndiri just doa kn supaye mereka dapat hidayah.......selamat berpuase......

    ReplyDelete
  30. Saya juga ada pengalaman dgn CM ni... tahun 2008 saya ada beli dgn CM ni TV LCD.. harga masa tu dalam rm1999 dan bila dah sign agreement baru tahu caj lain2 dan bayaran nak dekat rm6k lebih....bila nak pulangkan depa x mo bagi... nak x nak kami bayar jugak la... tahun 2012 depa ada suh org collector call siap ugut nak pecah masuk umah kami. Dia siap hantar surat merah dan ada cop kata salinan dari balai polis. Saya apa lagi call polis dan diaorg kata tak ada apa2 report dari CM. Dek kerana risau keselamatan anak2 dan ibu ayah saya minta pendapat dari seorg kawan yg bekerja sebagai peguam. Dia minta saya terus ke CM dan bayar bulanan kat diaorg...kalau diaorg tak nak terima kira ini salah diaorg. Akhirnya diaorg terima juga. Sepanjang tahun dari 2010 hingga tahun ini saya ada bayar dan dalam pengiraan jumlah hutang dah kira langsai..Saya call CM nak semak baki adakah sama dgn baki saya namun apa yg menghampakan diaorg suruh saya call collector sbb bil semua ada kat depa dan diaorg tak boleh nak check kat system.. Saya tegur dioarg, saya hutang ngan CM dan bukan ngan collector namun diaorg x layan. Saya pun buat tak tahu hingga kini namun baru2 ini surat sampai dan tulis saya ada hutang lagi RM990... mana datangnya pulak hutang nih..

    ReplyDelete
  31. saya pun pnh kene, alhamdulillah br je hbs bayar, tp tobat lps ni sy xkan beli lg di CM....

    ReplyDelete
  32. Cerita pasal KAUT MAUT neh.. sedih sangat.. sy terlewat bayar 2 BULAN jumlahnya dalam RM500, dia call 3rd party iaitu kakak saya mengatakan bahawa meraka nak SITA rumah kakak saya yang mana tidak ada kena mengena langsung dalam hal ini.. kakak saya cuma sebagai referral yang diminita oleh pihak KAUT MAUT!! Kenapa nak di SITA rumah orang lain? Saya diarahkan untuk membuat pembayaran sebanyak RM2000 untuk mengelakkan rumah referral di SITA pada hari yang sama! NO DISKAUN!! belum gaji tp kene bayar sebelum pukul 5PM sbb pejabat lawyer tuh kata mereka balik pukul 5. Dunia saya terbalik ketika itu mencari RM2000.. setelah selesai semuanya terasa memang betul cakap orang, COURTS MAMMOTH memang mengaut RIBA' yang melampau, memang AH LONG ! Oh ye.. jumlah barang yg saya beli cuma RM5000 harga asal, jumlah bayar pada COURTS MAMMOTH RM10,000.00
    Sekian, cerita saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape yg awak lalui, sama ape yg pernah saya lalui, xbayar 2 bulan je sbb nk guna duit dlu.. Guna hp call katanya dari badan berkanun jalan duta.. Pastu tak lama ade satu cina tu call, sy call sumone namanya x ingat tapi melayu girl, uish siap ceramah dulu bagai.. Apedaaaa! Yg sakit hati konon nak datang umah nak sita barang,

      Delete
  33. baik gadai emas, pahtu beli barang. gadai plak kat ar-rahnu confirm takde riba. bayar bulan2 untuk tebus emas tu. tu pentingnya emas bagi sesuatu family

    ReplyDelete
  34. InsyaAllah kite mampu mengubah ke arah kebaikan

    ReplyDelete
  35. Tobat dah.. X mau amik lagi

    ReplyDelete
  36. kalau boleh elak kan la... saya terkena siap datang opis tanya company nie berapa ramai pekerja la.. bagai semua siap ..warna bangunan pejabat siap semua tulis.. then pergi rumah siasat kita nie dok mana dgn sapa... mcm kita nie nk lari pulak.. kita pinjam bank lebih mahal dari ansuran depa tak ada pulak mai datang siasat itu ini la.. call kita byk kali nk itu ini...cukup la pengalaman dengan ah long terhormat nie...jgn la dok beli hutang ngan depa nie... kalu depa lebih lebih sgt buat report jer kat polis.

    ReplyDelete
  37. Mujurlah tak pernah pandang pun promosi diorang ni..Kawan2 jangan terpedaya ok. Kalau nak beli pape tu, baik survey je dulu. Selamat berpuasa

    http://vitamincintaummi.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. i penah g COURTS MAMMOTH USJ 1 SUBANG JAYA dgn hubby utk bli mesin basuh n peti sejuk..mse tu bru je kahwin so kperluan rumah mmg xlengkap la kn..ok first skli mmg da ase awkward sbb mse i duk tny hrga peti tu,bkn stakt sorg yg dtg mlayan tp smpi 5 org dtg utk bg briefing sal peti sejuk tu..then dorg duk promote2 la certain2 model yg mmg tgh discount la ape jadah kn but i xbekanan that model..then dorg ckpla law akak xmmpu bole byr ansuran serendah 19.90 sbulan dgn flexi credit..then i pn ckpla i xsuke hutang so i nk bli cash peti and mesin basuh tu..then dorg ckp no need akak,baik akak guna flexi credit,,kita byk benefit,,bla bla blaaa...hubby i bertegas nk bli cash dorg lak lima2 t habis2 xgalakkn..senang cite xkasi bli cash..then finally i just sai,,its oke since uolss mcm xnk berniaga,,i go to sen heng much better..thnx 4 ur time..then i n hubby i kua kedai dgn prasaan geram and annoying!!! and dorg mmg pandang buat muka xpuas ati n duk bisik same2 dorg..do i care??? so here, i dunno why dorg nk sgt2 i guna flexi credit tu sdgkn i time tu mmg dh ade duit yg ckup nk spend utk bli mesin n peti..bkn nk belagak i mmpu bli cash,but the way they treat us juz like 'something fishy here'...so i suggest kt uolss xyah la g bli brg kt courts mammoth..buat skit hti jee..
    juz sharing my experience and my 2 cents opinion..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali kalu ada cash jgn bli kat CM...byk lg kdai lektrit kat luar sana...siap bule twar menawar ag...jgn cari penyakit...kalu rosak susah nak claim...

      Delete
  39. courts siap cal ofis i nk tuntut hutang...

    ReplyDelete
  40. sib baik ayh bank manager. jd dia tau psl prosedur tuntut hutang nih. mana bleh libatkan 3rd party..

    ReplyDelete
  41. Bayar tunai sepenuh elak Dari bayar bunga. Tak mampu jangan beli. Yang GI hutang Cari musnah buat APA KO?

    ReplyDelete
  42. Adik aku pun nyaris2 jadi mangsa couth mammoth ni . Beli smart fon yg harga bpe ratus je , boleh jadi 5k . Bodoh je . Ikat 5 tahun . Nasib baik la da cancel . Kalau tak mmg hidup berhutang jela .

    ReplyDelete
  43. Saya pernah beli aircond and few furniture...mula mula air cond tu dia kata kena instalment baru dapat harga 700 sebijik...saya pujuk2 baru dia bagi harga yg sama utk cash price...

    Oklah takde masalah...aircond dia hantar seperti yg dijanji tapi yg furniture tu tunggu dekat 2 bulan jugak..alasan warehouse pindahlah apa lah...saya malas nak bertekak...
    Saya dtg je CM dua hari sekali...call tiap hari tapi saya x marah cuma cakap manis2 je.. saje nak bagi dorang malu sendiri...dalam manis tu ada gak perlinya...peduli apa..lastly hampir 2 bulan tunggu furniture tu br smpai..agaknya kita beli cash dia untung kurang tu yg malas nak hantar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes awk sama mcm saya, beli cash, sebulan bru sampai, itu pun lepas buat report kat kementerian pengguna...

      Delete
  44. X perlu terlibat lg dgn riba..sebenar2 dosa dlm muamalah Islam. Jom perang dgn company2 pengamal riba sebelum Allah dan Rasul Nya isytihar perang dgn kita. Sanggupkah dan beranikah berperang dgn Allah?

    ReplyDelete
  45. kawan aku punya kes plak abg dia kena call ngn ejen kutip hutang courts...konon2 kwn abg aku ada hutang 1 thn tk bayar....jd dorang call sound kalau tak bayar tunggu naik mahkamah...kwn abg aku ni sekali tak pernah beli kat courts brg...dia beli kedai luar semua cash....kwn abg aku pn ckp ok sekarang hantar surat mahkamah cepat...dia kata tak sabar dia nak naik mahkamah pasal kes tu..dia cakap silap2 dengan sykt tu dengan courts dia boleh saman juta2.....dia cakap nak buat mcm mana yg bole nak sama dorang mcm tu...kwn abg aku cakap saya taulah sbb sya lawyer....terus senyap tak call dh....kes guna ic org beli brg....

    ReplyDelete
  46. Thn lpas husband tgok kt cm tv led..rm999..murahlh kn..time br kua..hsbnd pggil promoter cm tu tnye pasal tv tu klo btul hrga tu nk amik,cash trus bwak blik..die kata xblh..kna bt flexi kredit 60bln..dok kira2..beribu2..baik xpyh ltak hrga tu..last2 hsbnd kta xpelh..tk jd..promoter tu dok sbuk2 pksa sruh bg gak ic nk copy saje2 die kta nk rekid..mampus hsbnd xlyan..nk kuar tu,dok pjuk lgi sruh bg slip gji 3bln..sje kata ny nk tgok kmampuan..dh org kta xnk bli,dok pksa2 nk itu ini..tk pyhlh nk pcya kt court maut tu..

    ReplyDelete
  47. Pernah survey peti ais dulu dgn CM. sebab dekat dgn rumah xsampai 2km pun so mungkin delivery cost murah laa sikit. berkenan dengan samsung rm987. mmg dia soh loan sy taknak.. adelah 2 org promoter lg nk mendekat..mungkin sbb dgr sy nk beli cash dorg blah je.. heran tu byk2 promoter kat depan.. 1 je blh layan dan sambil2 tu dia lyn customer lain. delivery charge rm50 kot dan ade caj 1 lg x ingat yg buatkan kena tmbh rm70 dari harga asal... ok laa lgi.. bila check stock dia kata dh habis yg buat x jd beli sbb tempoh hantar x ingat dia ckp lg 2 minggu baru blh hantar ke makan bulan juga. sy babai jelaa sbb mmg x sabar dah nk pakai peti ais. pegi usha kat tesco yg jarak 15km. peti ais yg sama rm990.. free delivery dlm masa 3 hari tp sbb free delivery saya beli jelaa dan promoter dia lebih bersungguh2 dan ikhlas melayan.. malam tu 9.30beli esoknya pkul 8mlm driver dah call nak hantar. Alhamdulillah puas hati dgn servis tesco.

    ReplyDelete
  48. Ada juga beli brg dgn CM ni..lom abis byr pun, masih ada tunggakan...pernah dpt kol drpd jaspal singh..mngaku drpd jabatan perundangan akan failkan saman d mahkamah jln duta...tp yg pelik bila kita minta tempoh bleh plak bagi, siap boleh tunda2 lak...xfaham...klu nk failkan saman xyah la bgtau, terus je buat...ni siap bgtau akaun gaji akan dibekukan la...smpai skrg ok je gaji tiap2 bulan...ugutan yg melampau diorg ni

    ReplyDelete
  49. ada siapa2 dah launch FB page Boikot Belian Dari Courts Mammoth? boleh share dengan ramai lagi and maybe dpt selamatkan yg lain dari terjebak...mungkin CM pun akan join utk bagi penjelasan dari pihak mereka pula.

    ReplyDelete
  50. Seingat saya CM ni kalau customer nak beli cash dia akan avoid dgn bagi alasan stok tak ada atau brg akan sampai lagi 2-3 bulan. Sedangkan kita nak beli cash sbb nak trus angkut balik rumah. Siapa nak tunggu sampai 2-3 bulan kan? Saya pernah beli dlm tahun 2005 dulu. Katanya kalau saya bayar habis 3 bulan sebelum tarikh agreement tamat, saya akan dapat rebet. So lagi 3 bulan nak abis saya terus byar lumpsum contoh 150 x 3 months sya bayar terus RM450. Bila tanya kenapa xder rebet. Selamba jer cashier tu cakap offer utk rebet tu BARU je minggu lepas.

    ReplyDelete
  51. Pada tahun ini aku pernah diperas ugut dgn debt collector... wife aku x tentu arah diugut sruh bayar sbnyk 1k.smpai mennagis dibuatnya.. kalu x setel, barang akan dirampas...dia kata surat polis dh buat utk sita rumah aku..lahanat punya CM....dia ckp lg boleh pecah masuk rumah aku walau x de d rumah... dah lah tu... katanya nk buat khemah depan rumah tggu smpai aku balik kerja....ni semua Kapitalis,,,, kenapa kerjaan x buat skim utk pembelian barangan elektrik dan perabut dgn kadar yang rendah.. patut pantau n amik serius perkara ni... smpai bila rkyat malaysia nk bebas hutang yang tinggi.. sedangkan org atasan senang lenang dgn duit cukai kami semua

    ReplyDelete
  52. Takda duit jangan Gatal Berhutang... Beli apa yang mampu... Melayu memang mcm ini la suka berlagak dengan harta benda tetapi semua itu hutang.... tau berlagak... tp bila berhutang tak reti bayar dah tau dicas bagai, masih juga terhegeh nak berhutang dgn CM.

    Pendek kata Melayu Islam ni hanya tau menunjuk nunjuk, kaya sikit je pun menunjuk dgn kereta VIOS lah... tp hutang keliling pinggang.... Ternyata Korang ni BODOH... Dah tau banyak interest, baik kumpul je duit tu dulu beli je kat kedai biasa yang lagi murah takda extra cas bagai.... Inilah balasan org mcm korang nie.... pendek kata PADAN MUKA korang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pukimak kau!!!! kau kapir dduk diam.. email kau dpt taw!! Jgn smpai sakit.. kerana mulut. Bdn binasa..

      Delete
    2. Ada aku kisah... memang melayu macam korang ni tau belagak je.... Takda duit buat macam tak ada duit... bodoh tahap cipan je korang... Pantang tgk ada Jualan murah... Pendek kata dimana ada jualan murah di situ ada melayu tolol yg memperbodohkan diri... hahaha.... kesian delok tolol.....

      Delete
    3. Org beli Vios kerera sbb utk diri sendiri n family.. Buat ape nk tunjuk2 kt org.. Tah2 ko cemburu ? Sbb tak mampo.. Alahai... Sedih... Busuk hati.. Kiki

      Delete
  53. Aku dl keje kat CM nie.tp dh benti sbb dpt tau taktik kotor diorang nue menipu org.setiap kali org dtg nk beli brg dgn CM,aku mesti tarik diorang n terang cara diorang meniaga nie.mmg byk strategi menipu diorang nie.

    ReplyDelete
  54. 1 Lagi AEON Credit... lagi macam cibai

    ReplyDelete
  55. Sy pernah kerja dgn bhgian kol2 ni. Smggu je sy dpt bertahan.. xsggup lgi nk kol org.. pdhal org tu dh byr hbis.. tpi dorg suruh ckp blom byr lgi. Klo x byr kne pksa byr jgk.. 2 hri dorg training sy tnpa gji. N 3hri lgi sy bkerja mcm biasa. Tpi smpai skrg sy x amek gji pon wlaupon 3 hri je kje. rse malu sgt.. yg byk sy kol. melayu... cina 2-3 org je.. allah sedarkn sy jgk nk cri rezeki lain. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  56. Cm ni akan bankrap..ni satu doa bt kau dn kuncu2 kau..amin amin ya robaalamin..

    ReplyDelete
  57. Nak share sikit.. 3 thn lps ade beli tv sony kat SENG HENG. amek warranty sengheng n tambah extra warranty dr sony . tv sy 3 kali rosak.first time rosak, buat report dlm mase semnggu sony dtg amek baiki. tahan beberapa bulan rosak lg.. rosak kali ketiga, sony dh x bleh baiki sbb harga baiki tu mahal sgt. last2 dpt blk RM1K++ n dpt beli tv baru. warranty ngan sony belum guna so transfer warranty tu ke tv baru. so nk beli tu kena tgk tempat, harga n bg sy x rugu amek warranty sbb brg2 elektronik kte x tau mcm mne.. n kena tgk betul2 brg yg kte beli tu pastikan itu bukan display!

    ReplyDelete
  58. Padan muka korang yang materialistik dan mudah terpengaruh..... Berfikir guna kepala otak bukan kepala lutut... korang ada otak korang pandailah fikir mana ada org akan bgi diskaun sampai 70% 80% 90%.... fikirlah... kalau mereka bagi... sudah tentu mereka bankrup takda pulangan... BODOH betul korang nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak2 la nk bg padan muka org..klu yg trpngaruh tu atok ko org kmpung yg x tau ape..lutut dia bole pikir ke..mane la dia tahu nk buat interest rate calculation..y dia tau dia dh dipujuk dgn byr bulan murah..nk untung pun jgn la smpai naya org..aku doa biar satu hari biar ko kena . X kena dgn courts pun biar ko kena tuhan tnjuk yg lain..ikut suke ko je nak label org bodoh..

      Delete
    2. Klu ko x sokong org yg brhutang pun jgn la kata padan muka..aku pun x sokong riba tp aku fhm perasaan org yg dah terkena jerat..dah hbis byr pun puak kafir tu cari lg apa kejadahnye..nmpk sgt nak cari duit cara keji

      Delete
  59. Apapun banyak bersabar..ini semua ujian dalam kehidupan..fikir dulu beli..:)

    ReplyDelete
  60. Senang citenye Islam kan haramkan riba ( kategori dosa besar ). Yg pegi cari pasal berhutang dgn riba da kenape. Mmg cari pasal la. Kalau da kne mcm2 mmg jgn tanyela knape kan. Ke nk tanye lg? Kalau da xmampu dok atas sofa xpayah berhutang. Dok je atas simen ok. Xpayah susah2kan diri ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah btol2x......

      Delete
  61. Pernah sekali berniat nak loan tv ni masa tu murah...dlm rm700 lebih la....sebab promotion tu tgal 2 hari...cash pon xckp....itu la nak loan....plan nak byr balik pon myb 2 3 kali je ikut interest dia bagi...sebab kalau loan dgn aeon credit boleh je mcm tu...tnya punya tnya....diaorg ckp rm700 lebih utk hnya utk flexi credit utk 30bulan..gila la nak byr rm700 lebih tu smp 30 bulan...bila kira2 jumlah yg kena byr 30bulan tu smp gak rm3k...kalau beli cash..kena ikut harga asal...terus batal niat nak buat loan kat situ dah...

    ReplyDelete
  62. saya masih ..saya ada buat pinjaman dgn CM nie..kamera D5100..Sy dpt rebet untuk 6bln..start byr balik akhir bln 4 /2014 br nie..tp sampai skrg sy xbayar lagi..sy nak tahu boleh ke tak klu sy pulangkan balik barang tu,,,lagipn tak guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pulang brg ..tp stil kene bayar..sy amek lappy harga 1999..tp kne byar 5k..da byar 2k lbih n sbb nk kwen n nk gune duit mmg skip byar..dyorg dtg umah dlm 3 4 kali sbb nk amek brg..last2 bg tp surat dtg sog byar lg 1k lbih tp sy xbyar n now ckp law xbyar kne naik mahkamah..tgok komen2 kt sni ade yg ckp xbyar xpe..xtaw la..huhuu

      Delete
  63. laptop harga 2000 jd 5000 lbh dkt cm ni...bkn dua kali ganda lagi...

    ReplyDelete
  64. Saya dh terkena dulu masa pinjam tahun 2000. Mase tu pun dh mencekik . Cm dh terdesak skang sebab ramai org dh lari pd Aeon credit. Sy dh beli banyak brg dgn Aeon. Tkde masalah lagi.

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum. .sya penah bli di CM. Sya cuma bli yg offer saja yg dia letak kat depan tuh..contoh samsung smart LED 490 inch dpt offer n bayar cash RM899. And nasihat sya jgn ambil apa2 offer untuk credit. Tu aje.

    ReplyDelete
  66. apesal laa ada kapir harbi dok p komen sama2 kat sini.. dapat mau aku jotos halkum dye..

    ReplyDelete
  67. Sy pun ada beli sofa dr CM. sy byr cash 2 kali. Rege rm1399 asal rm1599 camtu. Sebab cm kater kene tunggu sebulan, jd sy byr deposit dan bila cm call kater sofa dah ada br sy byr. Mmg ade promoter push utk flexi kredit tp kebetulan sy mmg bekerja di bhgn kewangan jd sy mmg kira jumlah yg tertera kat atas brosur dia tu siap sy bgtau lg jumlah interest yg dia kenakan setahun dan jenis interest hihihi..tergezut promoter tu, dia tanya camna sy blh tau, sy bgtau sy keje bhgn kewangan, akauntan. Dan sy bgtau dia total 3 kali ganda kalau sy ambil flexi credit. So sy bgtau dia sy byr cash tp sy byr deposit dulu, brg ada br sy byr baki. Itupun mmg sy siap cek resit dia dan juga tgk dia key in dlm sistem kat komputer tu hihi..yg key in tu nmpk tk selesa tp sy kater sy pun guna sistem gak so sy faham arahan sistem walaupun sistem yg digunakan berbeza dan sy nk pastikan maklumat di key in adalah betul tepat dan wujud. Tp dlm sy jenis cerewet ni, dua adik sy terkena jugak ngan cm ni. Skang ni dok menyesal...masing2 tkmo rujuk sy dab trpedaya dgn twrn atas kertas..mmg trg dan jls, harga jd berganda dgn tawaran cm ni. Jd hrp jgn tertipu. Better beli dr kedai luar sbb leh twr menawar dan lg murah. Rosak pun leh repair dlm masa yg cepat.

    ReplyDelete
  68. saya pun terkeno jugak tipu dgn CM ni.....beli tv lcd macam celaka.ada ke yg hantar tv tu drebar lori yg tak tahu apa2..nak Tanya apa pun tak tahu nak jawap...bongok nama tu...ok cakap pasal debt collector dia memmang macam SIAL...KURANG AJAR...talipon guna private line kalau tak sempat nak jawap dia kata call kita tak dapat........lepas tu ugut macam ahlong...menyesal sungguh membeli barang di COURTS MAMMOTH

    ReplyDelete
  69. alhamdulillah sya tlepas sudah dr ugutan cm ni..memang kurang ajar collector cm..

    ReplyDelete
  70. Sy g cm tgk murah2 beli cash jer. Dia suh wat flexi credit lgsung xlayan..timetu kite la yg untung..

    ReplyDelete
  71. Saya plak nak beli notebook cara cash sbb tengok iklan dia murah tp rupanya kalau cash. ..harga dia lain...n salesman x layan...pastu we all pun blah...kalau pegi masuk courts ni pun...sj je tekan2 laptop dia kuat2...injak2 atas sofa dia n then keluag...hehehe...

    ReplyDelete
  72. SAYA NASIHATKN XPYAH LAH BELI BARANG CM...
    MEMANG MAHA INTEREST RATE TINGGI...
    EVEN STAFF BELI PUN XDE KEISTIMEWAAN..
    LAGILA SKUNK SINGAPORE CINA YG PEGANG...
    MEMAN KE LAUT SEMUANYA..
    MELAYU JADI LAYU KAT CM...
    IKLAS DARI CM STAFF...

    ReplyDelete
  73. So lps ni cri kdai bumiputra islam..contoh nye perabot cempaka (pc) dsekitar kg pandan kl..

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. KES 1
    SAYA TERIMA PANGILAN DAPAT REBET CASH RM2000 DAN DIMINTA PERGI KE CM , JUMPA SALER KAT SANA CERITA SAYA KENA AMBIL BARANG DARI CM PALING MINIMA RM250 SAHAJA BARU DAPAT CASH RM2000 TU.. TETAPI RM250 TU KENA BUAT HUTANG SELAMA 5 TAHUN . KAU GILA KE APA LEBIH KURANG RM130 KENA BAYAR BULANAN SELAMA 5 TAHUN PUNYA NAK DAPAT RM2000 TU.

    KES 2
    AKU TENGOK LA IKLAN FLYER PASAL CM BUAT JUALAN MOTOSIKAL SAJA LA AKU PERGI CM AND TANYA PASAL HARGA YANG MURAH TU . RUPA2 NYA MEMANG MURAH ( UNTUK ORANG YANG BUAT HUTANG ) TETAPI KALAU CASH HARGA SAMA JUGA SO KAT MANA YANG BERBALOI HUTANG DAH TAU TAK ADA MAKNA NYA LAMA DAH TAK PERGI TENGOK CM RASA LAST PUN MACAM KURANG ORANG JE TAK MACAM DULU MASA .

    KITA NI NAK BAYAR CASH BUKAN LAH PADA SEMUA BARANG KADANG TU TAK MAMPU JUGA TAPI , MEMANG HIDUP KITA NI TIPU LA KALAU TAK BERHUTANG SEKURANG NYA ADA UNTUK KELUARGA KITA .LAST AKU AMBIL DARI AEON ALHAMDULILLAH SETAKAT NI BAYARAN MEMANG PUAS HATI DAN SATU BAYARAN KENA LA IKUT TIME SEBAB AEON NI SENANG JUGA BAGI KALAU KITA BUAT SEMUA ELOK SETAKAT NI DAH 4 BARANG AKU AMBIL SEMUA ELOK CARA URUSAN.

    ReplyDelete
  76. siallllllll.... bnyjkk tipu..

    ReplyDelete
  77. salahkan diri sendiri sebab tidak check betul2. nak beli barang di Courts boleh tapi kena cash sahaja, ada duit beli cash. takda duit jangan nak mengada buat ansurans lepastu salahkan pemiutang. takda duit kumpul dulu. adat lah bayar ansurans harga lebih dari asal, kedai perabot lain pun sama juga.

    ReplyDelete
  78. jauhi riba... Sekian terima kasih

    ReplyDelete
  79. Adat orang xpernah kena memang suka salah kn orang ..
    kita tak tahu entah kita esok lusa family kita yg kena ,
    Jadikan cerita dalam ni pengajaran dari mereka yg pernah
    tersilap dan terkena dgn courts ni.
    tak ada manusia yg sempurna
    masing2 ada kekurangan,
    sapa pun bleh terkena ..
    jadi dgn cerita yg terjadi pada orang2
    yang pernah rasa tertipu ni,
    kita jadikan pelajaran dari
    pengalaman mereka
    sebelum membuat keputusan
    bukan courts saja mana2 syarikat
    mcm ni pun .

    ReplyDelete
  80. Saya pon bru kena..bli tv n mini hifi thn 2002..thn 2003 x mampu byr..court dtg tarik..lps tu dorg x pnh bg surat atau call langsung smpai le bln mei 2015..ada dpt call n sms dri no 03-xxxxxxxx.Saya mls nk lyn sbb dah lama sgt pon..12 tahun baru nk cari saya mtk hutang sbyk rm2900..pd hal balance dulu x smpai 2k..lps tu bila call x di lyn..dorg sms arahan:penghakiman engkar..sila jelaskn hutang court sbyk rm2900 dlm tempoh 72 jam jika tak..premis akn disita..suka2 dia nk sita..dah la xde surat
    ..smuanya guna sms..ada jgk trbaca psl limitation act ni..hutang saya lg lama..12 tahun..apa perlu ke nk lyn kerenah debt collector ni?..saya tau..hutang ttp hutang..dlm islam wajib byr..tp skurangnye bg la pluang utk selesaikan gn cara ansuran..contohnye sbulan rm100 ke..ni tak..main paksa2 plk..dah duit xde..mcm mne nk byr..pgi mampos la sama court mammoth n debt collector tu..lgsung xde etika..saya trhutang gn bank 30k pon dorg msih boleh kawtim byr sbulan rm300..ni kn plk hutang lapok rm2900..pstu barang pon dh 12 thn lpas ditariknye..

    ReplyDelete
  81. Mereka xkan call bila awk bayar awal ke dlm masa tempoh. Pernah beli lcd tv kat CM dgn 6 bulan installment. Setiap bulan bayar awal seminggu dan x dpt receive call suruh bayar payment.

    ReplyDelete
  82. Biasa sye bli barang2 kat courts yg blh pakai cash je. Klo cash x ckp atau brg tu tak terima cash baru sye buat flexi credit. OK jugak, cuma kena bayar weekly ajer.

    ReplyDelete
  83. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  84. Betol ke ni? tp tu raya promotion mmg menarik dan 0% interest lg, ingt nak pi courts bli brg sebelum blk kampung

    ReplyDelete
  85. bayar ngan flexi kredit rugi la, beli smart fon total harga 5k lebih gila ke. lebih baik bli daripada lowyat maximum baru 2k je.

    ReplyDelete
  86. skrg bayar dgn flexi credi xde interest. jgn risau, kita blh dpt brg yg lebh murah dr harga asal. Lagipon tu promotion ada discount banyak. Boleh try.

    ReplyDelete
  87. semalam baru pi courts bli dapur gas dan kipas murah la masa raya ada 65% diskaun. Rasanya esok kena pi sekali lagi sebelum promosi ni tamat.

    ReplyDelete
  88. 0% interest hanya apply masa u byr on time. Klo mcm org yg buat online payment kena tunggu 3 ari jadi tak dpt byr on time lps kena chrg 6% lagi. Siap la

    ReplyDelete
  89. Betul tu, jadi klo nak buat online payment janji buat awal 3 ari supaya dpt elakkan delay payment. Klo byr on time untung la tak payah byr interest.

    ReplyDelete
  90. Saya sendiri pernah terkena, beli sebuah je TV tp macam beli 3 buah TV tersilap ambik 36 bulan, no more INI GAJAH KUNING

    ReplyDelete
  91. Apakah Andari Membutuhkan Pinjaman untuk review memulai Bisnis? Membawa Pinjaman untuk review melunasi Tagihan Andari? Sebelumnya Saat ini Kami menawarkan Pinjaman Pendidikan, bisnis Pinjaman, Pinjaman rumah, Pinjaman Pertanian, Pribadi Pinjaman, Pinjaman mobil, dll Jika Andari Perlu untuk review mengekspresikan Minat Andari PADA Pinjaman, sehingga Kami DAPAT mengirimkan Informasi LEBIH lanjut Kepada Andari. Hubungi kami email melalui: kathleenfosterloanfirm@gmail.com Terima kasih

    ReplyDelete
  92. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
    * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
    * Kadar faedah yang rendah 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
    * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
    * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
    *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
    E-mel: trustloan87@gmail.com

     
    BEST REGARD,
    Mr.Anthony Dave.
    Trust Loan Company
    Email trustloan87@gmail.com

    ReplyDelete
  93. I am a private loan lender which have all take to be a genuine lender i give out the best loan to my client at a very convenient rate.The interest rate of this loan is 3%.i give out loan to public and private individuals.the maximum amount i give out in this loan is $1,000,000.00 USD why the minimum amount i give out is 5000.for more information

    Your Full Details:
    Full Name :………
    Country :………….
    state:………….
    Sex :………….
    Address............
    Tel :………….
    Occupation :……..
    Amount Required :…………
    Purpose of the Loan :……..
    Loan Duration :…………
    Phone Number :………
    Mobile Number: +919910768937
    Contact Email osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails