Skip to main content

Tasik Berwarna-Warni di San Francisco Bay





Tasik garam di San Francisco Bay adalah salah satu landskap yang paling berwarna di dunia - kolam penyejatan garam yang dikendalikan oleh Cargill. Inc.



Kolam penyejatan garam ini adalah kolam buatan cetek direka untuk menghasilkan garam dari air laut. Air laut atau air garam dimasukkan ke dalam kolam besar dan air akan 'ditarik keluar' melalui penyejatan semula jadi yang membolehkan garam terhasil dan  kemudiannya dituai. 



Dalam tempoh lima tahun ia mengambil masa untuk air teluk matang menjadi air garam, sebelum ia dipindahkan dari satu kolam penyejatan ke kolam yang lain. Pada peringkat akhir, apabila air garam tepu sepenuhnya, ia dipam ke crystalizer di mana lapisan garam 5-8 inci tebal adalah sedia untuk dituai.

Kolam-kolam garam ini berkisar dari warna hijau, biru hingga magenta - berwarna semula jadi disebabkan oleh mikroorganisma yang berkembang maju seiring peningkatan tahap kemasinan. Warna menunjukkan kemasinan kolam dan jenis pembiakan mikroorganisma di atasnya. 


Lagi gambar-gambar menarik:









sumber: http://www.amusingplanet.com


Comments

  1. Lawa..dah macam kek lapis aku tengok..

    ReplyDelete
  2. Salam admin, sebelum ni admin pernah add link blog saya http://nukeufo89.blogspot.com ke dalam senarai bloglist admin. Boleh tak admin tukarkan kepada http://www.nukeufo89.com sebab saya baru shj tukar domain blog. Harap maklum. Terima kasih.

    ReplyDelete
  3. Lamanya ko ilang adli

    ReplyDelete
  4. Begitu cantik

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.