Skip to main content

Kehidupan Menyedihkan Rakyat Hong Kong Dalam Rumah Seluas Hanya 100 Kaki PersegiHong Kong yang berkeluasan 1108km persegi dan dihuni oleh 7.07 juta orang merupakan tempat paling padat di dunia.


Oleh kerana sebab-sebab sejarah, politik dan geografi, hanya 23.7% daripada tanah Hong Kong dibangunkan. 76 kilometer persegi tanah dibangunkan untuk kegunaan perumahan, yang menduduki hanya 6.8% daripada kawasan tanah keseluruhan

Oleh kerana kepadatan penduduk yang tinggi disebabkan oleh had ke atas pembangunan tanah, 7.07 juta orang terutamanya tinggal di kediaman bangunan tinggiTerdapat sejumlah 6588 bangunan tinggi di Hong Kong, jauh melepasi New York yang memiliki 5818 bangunan. 


Disebabkan itu, harga kediaman menjadi terlalu mahal untuk kebanyakan rakyat Hong Kong yang berpendapatan rendah. Malah, mereka hanya mampu untuk menghuni rumah bersaiz hanya 100 kaki persegi (sekitar 9.3 meter persegi) selama beberapa keturunan. 
Apartment berkeluasan 100 kaki persegisource: http://www.chinasmack.com


Comments

  1. sedihnya tgok rumah diorang....bersyukurlah dgn apa yg kita ada

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.