Skip to main content

Rupa Bentuk Air Mata Manusia di Bawah Mikroskop

Projek "Topografi Air mata" oleh jurugambar Rose-Lynn Fisher adalah satu kajian mikroskopik air mata yang dilepaskan ketika manusia berada dalam pelbagai jenis emosi dan tindak balas fizikal. 


Menggunakan mikroskop Zeiss dengan kamera digital dilampirkan, dia menangkap komposisi air mata yang terdapat di dalam slaid kaca, diperbesarkan antara 10x dan 40xProjek ini bermula semasa tempoh kehilangan peribadi apabila dia menumpahkan jumlah air mata yang banyak . Daripada terus mengelap air matanya, Rose membuat keputusan untuk melihat topografi air matanya sendiri di bawah mikroskop.

Dia terkejut mendapati bahawa sebahagian daripada air mata sebenarnya kelihatan seperti tembakan rawak di udara. Semua air, protein, mineral, hormon, antibodi dan enzim di dalam air mata menyerupai sungai dan sawah dan bangunan yang anda lihat semasa terbang beberapa ribu kaki di udara. Ia sangat menakjubkan!

source: http://www.wired.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.