Skip to main content

Rupa Bentuk Air Mata Manusia di Bawah Mikroskop

Projek "Topografi Air mata" oleh jurugambar Rose-Lynn Fisher adalah satu kajian mikroskopik air mata yang dilepaskan ketika manusia berada dalam pelbagai jenis emosi dan tindak balas fizikal. 


Menggunakan mikroskop Zeiss dengan kamera digital dilampirkan, dia menangkap komposisi air mata yang terdapat di dalam slaid kaca, diperbesarkan antara 10x dan 40xProjek ini bermula semasa tempoh kehilangan peribadi apabila dia menumpahkan jumlah air mata yang banyak . Daripada terus mengelap air matanya, Rose membuat keputusan untuk melihat topografi air matanya sendiri di bawah mikroskop.

Dia terkejut mendapati bahawa sebahagian daripada air mata sebenarnya kelihatan seperti tembakan rawak di udara. Semua air, protein, mineral, hormon, antibodi dan enzim di dalam air mata menyerupai sungai dan sawah dan bangunan yang anda lihat semasa terbang beberapa ribu kaki di udara. Ia sangat menakjubkan!

source: http://www.wired.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.