Skip to main content

5 Sungai Paling Dalam di Dunia

1. Sungai Mississippi ~ 61 meter (200 kaki)
Sungai Mississippi adalah kekuatan geologi terbesar di Amerika Utara. Sungai ini mempunyai panjang 2300 mile (3700 km) dan mengalir dengan kecepatan rata-rata 3 mile sejam ketika melewati New Orleans.2. Sungai Saint Lawrence ~ 65 meter (213 kaki)
Berasal di hujung timur laut Tasik Ontario, Sungai St. Lawrence River mengalir sepanjang 700 mile (1125 km) ke Lautan Atlantik. Dengan lebar rata-rata dua mile dan kedalaman maksimum sekitar 200 kaki, saluran alam satu-satunya untuk Sistem Tasik-Tasik Besar ini adalah sungai timur-barat di Amerika Utara.
3. Sungai Hudson ~ 66 meter (216 kaki) 
Sungai Hudson bermula di Tasik Tear of the Clouds di pinggiran barat daya Gunung Marcy, puncak tertinggi New York. Sungai Hudson memiliki panjang 315 mile (507 km). Titik terdalamnya adalah hampir mendekati Hujung Dunia dekat Titik Barat yang berkedalaman 216 kaki. Titik terlebarnya adalah Haverstraw di mana lebarnya adalah tiga setengah batu.4. The Yellow River, Huang He ~ 80 kaki (262 kaki)
Yellow River atau Huang He, yang asalnya dikenal sebagai Hwang Ho, adalah sungai kedua terpanjang di China (setelah Yangtze) dan keenam  terpanjang di dunia dengan kepanjangan kira-kira 5464 kilometer (3395 mile).5. Sungai Amazon ~ 91 meter (300 kaki)
Amazon di Amerika Selatan adalah sungai kedua terpanjang di dunia dan sejauh ini memiliki aliran air terpantas dengan rata-rata pelepasan yang lebih besar dari ketujuh sungai besar lainnya. Amazon, yang memiliki cekungan saluran terbesar di dunia, sekitar7,050000 km persegi (2720.000 mil persegi), menyumbang kira-kira satu perlima total arus sungai dunia.source: http://www.jelajahunik.us


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.