Skip to main content

25 Orang Pertama Pemilik Akaun Facebook

Facebook baru saja merayakan ulang tahunnya yang ke-10 pada 3 Februari lalu. Tapi pernahkah anda mengetahui siapakah orang-orang yang pertama kali mendaftarkan diri untuk membuat akaun di Facebook?. Jika anda melihat halaman profil Facebook anda sebelum diganti dengan ID nama anda, anda akan melihat URL yang di bahagian belakangnya dilengkapi user ID. Misalnya : http://www.facebook.com/profile.php?id=4 yang dimiliki oleh Mark Zukerberg. 
Ketika pertama kali anda mendaftar di Facebook, sebenarnya setiap user akan mendapatkan kod ID. Kod ini dimulai dengan ID 0, yang nantinya akan mengarahkan kepada si pemilik akaun ke halaman profil Facebook mereka. Dari berbillion pengguna facebook saat ini, ternyata tiga akaun pertama dengan nombor ID 1 hingga 3 digunakan sebagai akaun testing oleh Mark Zuckerberg lalu dihapuskan. Jadi pengguna pertama Facebook sebenarnya memiliki nombor ID 4, dan orang tersebut adalah Mark Zuckerberg,  pencipta Facebook sendiri. 

Menurut data dari BuzzFeed, sebahagian besar pengguna pertama Facebook adalah para mahasiswa di Harvard University yang tidak lain adalah teman-teman Mark Zuckerberg, termasuk teman-temannya yang membantu membangun Facebook. Ada beberapa orang yang telah meninggalkan laman tersebut dan berpindah ke tempat lain, tetapi banyak juga yang masih kekal hingga sekarang. 

Co-founder Facebook lain ialah Chris Hughes dan Dustin Moscovitz, termasuk dalam deretan 10 besar orang pertama yang memiliki akaun Facebook. Hughes adalah juru cakap pertama Facebook. Setelah meninggalkan Facebook, dia menyibukkan diri dalam kempen online Barack Obama pada tahun 2008 lalu. Sedangkan Eduardo Saverin, yang juga co-founder Facebook, tidak masuk dalam daftar 10 orang pertama pemilik akaun Facebook.Berikut senarai 25 orang pertama yang memiliki akaun Facebook : 

 1. Mark Zuckerberg 
 2. Chris Hughes 
 3. Dustin Moskovitz 
 4. Arie Hasit 
 5. Andrew McCollum 
 6. Colin Kelly 
 7. Mark Kaganovich 
 8. Andrei Boros 
 9. Manuel Antonio Aguilar 
 10. Zach Bercu 
 11. Samyr Laine 
 12. Sarah Goodin 
 13. Kang-Xing Jin 
 14. Colin Jackson 
 15. David Jakus 
 16. David Hammer 
 17. Alana V. Davis 
 18. Ebonie Hazle 
 19. Eduardo Saverin 
 20. Joe Green 
 21. Greg Friedman 
 22. Hilary Scurlock Cocalis 
 23. Billy Olson 
 24. Ada McMahon 
 25. Amie Broder 

sumber: http://tekno.liputan6.com


Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.