Skip to main content

Satu-Satunya Negara di Asia Tenggara Yang Dituruni Salji - Vietnam Dilanda Salji Tebal

Ianya adalah cukup aneh bahawa hujan lebat telah menimpa Vietnam semasa musim kering. Lebih aneh lagi apabila suhu di utara negara itu telah jatuh di bawah takat beku dan menyelimuti rantau ini dalam salji.


Sa Pa Town, di wilayah utara Vietnam iaitu di Lao Cai, tarikan pelancongan utama negara itu seperti mana Cameron Highland di Malaysia (kerana suhu dingin tanah tingginya), kelihatan lebih menarik sekarang dengan salji lebih daripada 5 cm.

Pada ketinggian lebih 1,900 m di atas paras laut, suhu telah menurun kepada serendah -2 deg C, membentuk lembaran berais antara 10cm ke 20cm tebal.Suhu purata di Sa Pa kekal rendah semalam di kira-kira -1 deg C, dengan kabut tebal berterusan dan hujan renyai-renyai.

Pelancong tempatan berpusu-pusu ke dalam kereta dan memandu ke utara untuk melihat salji yang ganjil, membentuk kesesakan lalu lintas selama lima jam di jalan pergunungan itu.


Lagi gambar-gambar menarik:


Comments

  1. sungguh kejadian yang sangat aneh sekali bisa turun salju di asia tenggara khususnya daerah vietnam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Ultraman dan Adik-Beradiknya Dari Masa ke Masa

Ultraman berasal dari Nebula M78. Ia adalah seorang pakar di Space University dan merupakan anggota Space Garrison. Dikisahkan pula, Ultraman turut mempunyai keluarga di planet itu. Ayahnya adalah direktor  Space Security Board dan ibunya adalah guru di sekolah Ultra.