Monday, December 30, 2013

10 Bandar/Tempat Paling MAHAL di Malaysia







Dipetik daripada kajian yang dilakukan oleh The Malaysian Insider, berikut merupakan 10 tempat/bandar paling mahal di Malaysia dari segi kos sara hidup. 


1. Pulau Pinang (bahagian pulau)
2. Bintulu, Sarawak
3. Paka/ Kerteh, Terengganu
4. Miri, Sarawak
5. Kuala Lumpur
6. Kuala Terengganu, Terengganu
7. Kuching, Sarawak
8. Klang
9. Labuan
10. Johor Bahru


Perkara yang dikaji pula adalah harga barangan keperluan harian seperti ayam, sayuran seperti sawi dan cili merah, ikan, kadar sewa rumah dan juga keperluan pendapatan minima untuk hidup sempurna.

Dengan kadar sewa rumah serta harga rumah yang tinggi dan harga barangan keperluan harian yang agak mahal, seseorang memerlukan gaji sekurang-kurangnya RM4,000 sebulan untuk tinggal di sebelah pulau di Pulau Pinang.

Ia dikira paling tinggi berbanding bandar-bandar lain di Malaysia. Turut mengiringi Pulau Pinang adalah bandar perindusrian Bintulu di Sarawak dan Paka di Terengganu.

Namun, harga barangan di Pulau Pinang jauh lebih rendah jika mereka tinggal di tanah besar iaitu di Seberang Prai. Mungkin kerana itulah ramai penduduk Pulau Pinang tinggal di tanah besar walaupun bekerja di pulau.

Mungkin ini juga menjadi punca kesesakan berlaku setiap hari di jambatan Pulau Pinang dan feri sehingga menyebabkan jambatan kedua terpaksa dibuat untuk disambungkan ke pulau Mutiara itu.

Harga sekilo ayam di pasar George Town adalah RM9 berbanding RM7.00 di Kuala Lumpur, RM6.50 di Klang.

Kadar sewa rumah juga tinggi di Pulau Pinang. Sebuah rumah teres satu tingkat tiga bilik di Tanjung ToKong disewa dengan kadar RM1,000 sebulan. Namun kadarnya lebih rendah di Batu Kawan atau Nibong Tebal yang boleh diperolehi sekitar RM500 sebulan.

Walau kos sara hidup agak rendah di Kuala Terengganu, namun harga barangan keperluan hariannya antara yang tertinggi berbanding bandar-bandar lain di Semenanjung Malaysia.

Harga ayam di Kuala Terengganu adalah RM7.50 sekilogram berbanding Kuala Lumpur  RM7.00 dan Klang hanya RM6.50. Begitu juga harga ikan, walaupun Terengganu ramai nelayan, tetapi harga ikannya antara yang termahal, mungkin kerana kesegarannya.

Harga ikan kembong di pasar Chabang Tiga, Kuala Terengganu adalah antara RM10.00 ke RM15.00 sekilogram bergantung kepada kualiti ikan itu.

Namun oleh kerana kos sewa rumah dan jalan raya tanpa tol di Kuala Terengganu, ia menyebabkan kos hidupnya tidaklah terlalu tinggi. Dengan pendapatan RM2,500 sebulan, sebuah keluarga boleh hidup di Kuala Terengganu dengan memiliki sebuah kereta dan rumah sewa.

Namun di Paka dan Kerteh yang terletak di daerah Kemaman, kos sara hidupnya agak tinggi. Ini kerana kedua-dua bandar ini menjadi tempat tinggal pekerja industri gas dan petroleum. Ia memberikan kesan pahit kepada penduduk tempatan yang terpaksa bersaing untuk mendapatkan barangan keperluan harian dengan pekerja industri yang mempunyai pendapatan lebih baik berbanding mereka.

Keadaan sama berlaku di Sarawak, bandar Bintulu dan Miri yang menjadi pusat industri gas dan petroleum yang menjadikan penduduk bandar ini terpaksa menghadapi kos sara hidup yang tinggi.

Harga rumah di kawasan ini naik mendadak di samping harga barangan meningkat dengan ketara.



sumber: http://www.themalaysianinsider.com




Entri-Entri Berkaitan.....

36 comments:

  1. makaysian insider patut ke mukah..tgk barang keperluan mahal mcm apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mukah mahal bro? ku baru balik dari mukah.murah k...nasi lemak masih rm1.50 lagi compare rm2.50 di miri.. ikan bawal sana rm18 sekilo.. di miri rm30 sekilo. mahal apanya..sana seafood murah..ney da mahal.. ..

      Delete
  2. insider ni, tak jelajah semua tempat dah assume sembarangan..u have to travel more darlll..then baru bole cakap kat mana kos hidup tinggi..ni tak, tempat yg ko list ni bukan bandar lagi..p la tinggal bandar dulu, baru ko tau kat mana yang perlu kos hidup tinggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes hidup di bandar lebih murah dari kawasan yang bukan bandar.

      Delete
    2. ye ke? sapa bgtau kat adik bnde ni? awak dok mana? dah pnah tggal bndar ke nak ckp mcm ni? try ah dlu, bru awk tau mcm mna rsanya hdup kat bndar..

      Delete
    3. Aish akak ni dok bawah tempurung ke selama ni?? Walaupun tpt2 tu luar bandar, kos nye mmg tinggi pon sbb tpt2 tu banyak kompeni O&G... Jadi banyak lah expat! Bila banyak expat, mmg lah harga Akan naik... Bila harga naik, kos hidup pon naik.

      Delete
  3. Btul 2.. X percaya pg tawau.. Harga melambung-lambung... Ni kes x wat kaji selidik.. Main hentam je..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. LOL... Rm9 sekilo kira mahal?... jom datang sabah... dada ayam RM 9.75 sekilo

    ReplyDelete
  6. bila punya update ni? ikan kembung pun rm16 kat miri

    ReplyDelete
  7. pls go to mulu..cuba pergi seluruh sarawak, drp limbang hingga kch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes i agree with u...pergi dulu ulu2 di sarawak ni..then u compare yourself betapa untungnya duduk di bandar.. kat sana nak electrik pun ada yg tk dpt..kena keluar beribu2 ringgit beli generator.. lau yg mampu buat mini hydro just to get electric.. itu belum nak beli petrol or etc..double the price from bandar. ....sad story...

      Delete
  8. oh ya?hidup d bandar lg murah dari d luar bandar?..maybe u tak pernah tinggal bandar kottt..u have to try dear..
    ya maybe d bandar, makanan more cheaper than luar bandar..but is that mean u xpayah fikir pasal tempat tinggal? i believe tempat tinggal kat bandar xada yg semurah mcm kat luar bndar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. then u're welcome to live here in bario.. dimana untuk makan mee maggi cost u rm7 for one bowl
      500ml mineral water cost u rm5. jgn igt bandar tu mahal sgt...luar bandar more expensive than bandar disebabkan faktor jalan yg jauh.im from kl but i live here at swak..and we as well suffered.dah la kami tinggal di tempat industri oil and gas plus bersebelahan dgn brunei.. harga makanan melambung.. harga rumah melonjak tinggi. skrg di miri nak dpt rumah teres intermediate cost u rm180k . kalau di lembah klang masih boleh dpat kan a better house with the same exact price.

      Delete
    2. owh ya i forgot to mention. complain bout price lrt naik..tambang semua naik? di sini utk ke ulu.. paling murah tambang rm150 sekali pergi.lau pergi balik cost u rm300.. so still nak kata bandar mahal lagi? then ure welcome to live at ulu here..see the difference. how far the gap price.

      Delete
    3. okaay, if u r saying about bario..then i agreed with u coz i've been there n yes brg kat sana mmg mahal sbb xda trnsport nak angkut brg ke sana.. but psal harga rmh, i xrsa its expensive..i think its standard price coz i've been in sabah n harga rumah kat sabah far more mahal i think..mostly harga rmh kat sana rm220k for intrmdiate trrace..btw kat kl i rsa house pun mahal jugak..apartmen je dah cost rm200k ++..
      so here i wanna conclude that, blogger xbole ckp harga kos idup kat malaysia..tp spatut kos idup kat tmpat yg dia pnah pergi je..
      btw, i xnaik lrt..n guna kreta bla jamm lg..it cost more money for fuel lg..

      Delete
    4. yes thats true..in terms of housing sabah price is insane....i admit coz my friend bought a semi d for 480k at sabah there.. but what i compare is at lembah klang whereby my friend buy rumah 2 tingkat at klang just for rm150k. cheap right. orang yg tinggal dibandar kept complaining.. live at ulu first..then see how lucky u are..lol

      Delete
    5. Rumag 2 tigkat 150k? Ce tunjuk sket nak g beli 5 biji. Lembah klang mane dpt 150k umah 2 tingkat.150k apartment mungkin.haha

      Delete
  9. lepas ni mintak owner blog buat entri bandar-bandar termurah di malaysia pula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..nti dia listkan kos idup kat KL plak yg termurah..hahaha

      Delete
  10. kedah jugak yg terbaik, murah gila..bayangkan harga nasi kerabu dan nasi dagang di kedah adalah lebih murah berbanding di kelantan dan terengganu. ironinya, kedua-dua makanan ini bukanlah makanan tradisi kedah!

    ReplyDelete
  11. Kos hdup d Bintulu mmg mhl..jgn harapla nk jumpe rmh sewa less than rm1000..rmh teres 1 tingkat,kosong..rm1500 tu dh kira standard price

    ReplyDelete
  12. Miri gn bintulu kos tinggi dlm sarawak list..miri knk kos nya tinggi..tempt plncong dr jiran2 brunei..kmk yg ddk dimiri pun ssh ati..tpi ok juak..org brunei bnyk mlabor di miri dr segi beli belah nya..

    ReplyDelete
  13. Bintulu single storey semi-d rm425k..the previous year rm330k..within 1 year naik almost rm100k..jiran sewakan kat org rm2400 pun ada yg sggup menyewa..

    ReplyDelete
  14. Ayam kt sabah 12 - 13 ringgit sekilo...sewa rumah di sesetengah kwasan luar bandar boleh mencecah rm 1000. Itu untuk rumah 3 - 4 blik traditional style..huhu

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Ayam seekor di Labuan rm9.50 sekilo. Sayap ayam rm11 sekilo. Dada ayam rm 13sekilo. Rumah sewa 2 bilik Rm600 - Rm 1000 sebuah. Harga tanah 1 rantai rm 25k - Rm 50k (NT). Udang Rm 30 - Rm 48 sekilo.

    ReplyDelete
  17. Ape la nak gaduh gaduh pasal Bandar sapa lagi Mahal..pemerintah hanya gelak ketawa melihat korang semua.rakyat rakyat..

    ReplyDelete
  18. Bandar kuala kangsar, tak termasuk pulak! mahal woo duk kat sini.

    ReplyDelete
  19. jgn gaduh...mmang kos hidup mne2 tmpat kat malaysia nih tinggi sume...ptutnye peranan pemimpin kte la yg ptut prihatin nsib rakyat cam kte...

    ReplyDelete
  20. mcm bodoh je bangga bandar mahal..korng xkaya pn..mkn telr mta kerbau je

    ReplyDelete
  21. awesome.. I love the goverment :')

    ReplyDelete
  22. Hye.. welcome to 2016.. korang tak tengok dkt kampung aku ni kuala pilah , negeri sembilan.. seekor ayam mencecah rm 12 ringgit. Kalau musim perayaan harga ayam boleh mencecah rm15-rm17 xsilap aku..

    ReplyDelete
  23. Hye.. welcome to 2016.. korang tak tengok dkt kampung aku ni kuala pilah , negeri sembilan.. seekor ayam mencecah rm 12 ringgit. Kalau musim perayaan harga ayam boleh mencecah rm15-rm17 xsilap aku..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails