Skip to main content

Laluan Keretapi Yang Mustahil

Pada awal abad ke-20 , semasa era besar kereta api, setiap bandar di daerah pesisir barat benua Amerika Utara memerlukan talian bekalan cepat dan boleh dipercayai dari timur untuk memastikan pertumbuhan dan kemakmuran. San Diego adalah sebuah bandar pelabuhan kecil pada masa itu dan perintis perniagaan memutuskan bahawa untuk bandar berkembang, ia memerlukan pautan langsung berhubung dengan El Centro ke timur, untuk menambah talian bekalan daripada yang lebih besar, iaitu jiran utara, Los Angeles. San Diego dan Arizona Railroad telah dicadangkan.Pemaju sedari awal lagi menyedari bahawa link keretapi ke El Centro yang dibentangkan bakal menghadapi cabaran kejuruteraan yang besar. Keadaan amat susah dan banjaran gunung adalah berhampiran dilalui dengan batu-batu besar, lembah yang dalam dan banyak rabung dan ngarai. Prospek begitu bercampur terhadap mereka, ia dikenali sebagai " The Impossible Railroad", nama yang dibuat lebih sesuai dengan iklim padang pasir bermusuhan dengan suhu pada musim panas melambung kepada lebih 110 darjah Fahrenheit.


Ia mengambil masa pembinaan 17 terowong, yang terdiri daripada panjang 290 kaki untuk setengah batu , dan 20  kayu penyangga untuk melengkapkanlaluan pergunungan sejauh sebelas batu , tetapi laluan kereta api itu akhirnya siap pada tahun 1919.Mengekalkan seksyen Gorge Carrizo dengan terowong-terowong yang kayu penyangga dan pelbagai adalah satu cabaran yang berterusan, terutamanya di negara ini gempa bumi yang sering berlaku . Apabila gempa bumi runtuh salah satu terowong pada tahun 1932, jurutera memilih laluan alternatif di seluruh rabung. Tetapi laluan alternatif memerlukan pembinaan jambatan di atas gaung sisi curam yang dikenali sebagai Goat Canyon. 

Jambatan kayu yang telah dibina di sini, kekal hingga ke hari ini, yang paling lama, jambatan kayu melengkung tertinggi yang dibina di Amerika Syarikat. Lebih tinggi 600ft panjang dan 180ft di tengah-tengah , struktur yang indah adalah satu keajaiban kejuruteraan yang sangat sedikit pernah dilihat.


Lagi gambar-gambar menarik:

source: http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.