Tuesday, November 12, 2013

Keluarga Albino Terbesar di Dunia

Semua 8 orang ahli keluarga Pullan dari Delhi, India mengalami gangguan genetik yang jarang berlaku yang dipanggil albinism. Albinism dicirikan oleh ketiadaan lengkap atau pigmen melanin separa  pada kulit dan rambut. 


Oleh kerana keadaan ini, Rosetauri Pullan , Mani isterinya bersama-sama dengan tiga orang anak perempuan mereka Renu , Deepa dan Pooja dan tiga orang anak Shankar, Ramkishan dan Vijay semua mempunyai kulit cerah , rambut putih dan mata berwarna cahaya walaupun mereka berketurunan India.

Ghostliness mereka bukan sekadar masalah estetik. Ia sebenarnya datang dengan masalah perubatan tertentu yang tidak diingini. Kulit pucat putih mereka menjadikannya mustahil bagi mereka untuk duduk di bawah matahari terlalu lama. 


Kekurangan pigmen di mata mereka telah menyebabkan mereka rabun ayam dan Shankar pun terpaksa menghadiri sebuah sekolah untuk orang buta. "Apa yang kami tahu ialah bahawa kami tidak boleh melihat dengan betul , dan kami tidak boleh duduk di bawah matahari untuk tempoh yang lama , tetapi kami cuba hidup dengan cara yang terbaik yang kami boleh," terangnya. 

Terdapat hanya 17,000 orang di dunia yang mengalami albinism dan mereka yang kurang bernasib baik untuk hidup di negara-negara kurang maju, seperti Pullans, adalah sering didiskriminasi.source: http://www.odditycentral.comEntri-Entri Berkaitan.....

4 comments:

  1. Mse kecik2 dlu ade le pakcik ni albino,aku igt omputeh

    ReplyDelete
  2. aku nsering lihat orang albino di pasar,aneh memang

    ReplyDelete
  3. kasian juga mereka jadi bahan ejekan orang"..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails