Skip to main content

Gambar Proses Sperma Berkembang Menjadi Janin, Menakjubkan!

Spermatozoa (berasal dari bahasa Yunani kuno: σπέρμα yang bermaksud benih) adalah sel dari sistem reproduksi lelaki. Sel sperma akan menembusi ovum (telur dari sistem reproduksi wanita) untuk membentuk zigot. Zigot adalah sebuah sel dengan kromosom lengkap yang akan berkembang menjadi embrio.

Sel sperma memiliki jenis kelamin lelaki atau perempuan. Sel sperma manusia terdiri atas kepala yang berukuran 5 µm x 3 µm dan ekor sepanjang 50 µm. Sel sperma pertama kali diteliti oleh seorang murid dari Antonie van Leeuwenhoek tahun 1677.

Disini anda boleh lihat foto proses sperma berkembang menjadi janin dengan gambar diperbesar yang sangat menakjubkan.


 Sperma yang sekali dikeluarkan mengandungi sekitar 300 juta sperma, tetapi biasanya, hanya satu sperma dapat melewati rintangan, untuk membenihkan  telur, yang pada akhirnya akan menjadi embrio.


 Foto sperma yang di zoom/diperbesar


 Gambar ketika sperma cuba untuk memasuki telur


 Dua sperma berusaha menembusi telur, jika berjaya masuk kedua-duanya kemungkinan akan menjadi kembar.


 Sebuah fragmen longitudinal dari sperma. Mengandungi maklumat genetik yang tersimpan di kepala sperma


 8 hari kemudian, sebuah kelahiran baru embrio diposisikan pada lokasi yang optimal, dan diserap dalam mukosa.


 12 hari kemudian, embrio belum matang, tetapi kita dapat melihat di dalamnya terdapat sel otak


 24 hari kemudian, salah satu organ jantung mulai  berdegup buat pertama kalinya


 Setelah 9 minggu,  pertumbuhan pembuluh darah berbentuk V di kawasan tengkorak


 Setelah 20 minggu, janin berukuran sekitar 20 cm. Gambar yang sangat memukau.


 
 Setelah 36 minggu, janin dibungkus erat oleh rahim. 


 Gambar akhir, 40 minggu, kehidupan baru.
Subhanallah!! Menakjubkan sekali.


sumber: http://www.anehdidunia.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.