Skip to main content

Warung Starbung Coffee vs Starbucks Coffee di Thailand

Firma berpangkalan di AS, Starbucks Coffee Company mengemukakan saman terhadap Damrong Maslae kerana menggunakan logo hijau putih untuk mempromosi bisnes Starbung Coffee.Starbucks menghantar surat agar Damrong, 43, menghentikan penggunaan logo itu tahun lalu, selain memfailkan aduan pelanggaran hak cipta di Mahkamah Harta Intelek Thailand dan injuksi itu dibenarkan hakim.

Bagaimanapun Pemangku Ketua Pengarah Jabatan Harta Intelek Thailand, Kulanee Issadisai berkata, Damrong mengingkari arahan itu, mendorong Starbucks memfailkan satu lagi aduan menerusi wakil perundangan Tilleke & Gibbins International minggu lalu.

Dalam saman itu, Starbuks menuntut pampasan bernilai 300,000 baht (RM30,000) serta faedah 7.5 peratus setahun daripada Damrong. Starbucks juga menuntut bayaran bulanan sebanyak 30,000 baht (RM3,000) berserta yuran guaman daripada pemilik Starbung itu.

Mahkamah menetapkan 4 November ini sebagai tarikh sebutan kes Sementara itu, Damrong berkata, logo Starbung Coffee diilhamkan daripada imej Islamik memaparkan lelaki Muslim di tengah-tengahnya, manakala logo Starbucks memaparkan imej wanita.


“Saya tidak mahu mengubah logo atau nama gerai saya walau apa pun yang terjadi,” katanya. Kes itu mencetuskan pelbagai maklum balas daripada ribuan pengguna Internet.

Sesetengahnya mempertikai bahawa syraikat gergasi seperti Starbucks yang menjana pendapatan hampir RM42 bilion setahun tidak patut mengheret penjaja jalanan ke mahkamah kerana orang ramai tidak akan keliru untuk membezakan produk kedua-duanya.

Starbung menjual kopi pada harga 25 hingga 40 baht (RM2.53 hingga RM4.06) secawan - tiga kali lebih murah berbanding kopi Starbucks. Buat masa ini, Damrong berkata, isu itu memberi kelebihan kepadanya kerana perniagaannya kian maju. “Saya berharap isu itu berterusan,” katanya.

 Dia kini menjual kira-kira 150 cawan kopi setiap hari, meningkat antara 50 hingga 100 cawan berbanding sebelum liputan meluas media mengenai kesnya dengan gergasi kopi dunia itu.sumber: harian metro, guardian.co.ukComments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.