Skip to main content

Liger; Haiwan Kacukan Singa dan Harimau Terbesar di Dunia


Pernah dengar haiwan bernama Liger? Ia adalah haiwan kacukan antara Singa dan Harimau. Haiwan ini tidak ada di alam liar, boleh membesar sehingga dua kali saiz induknya dan mempunyai lebih berat dari harimau atau singa. Seekor liger bernama Hercules dicatat di dalam buku rekod Guinness sebagai liger terbesar di dunia dengan berat badan hampir setengah tan atau 418 kilogram.

Hercules yang kini hidup di taman safari Mytle Beach Carolina Selatan AS mempunyai tubuh sepanjang 332 sentimeter dan hampir setinggi bahu manusia ketika berjalan. Hercules ini adalah seekor liger besar kacukan singa dan harimau. 


Pemilik 'Mytle Beach, Bhagavan "Doc" Antle adalah pencinta haiwan dan pengumpul dana untuk kelestarian haiwan luar biasa (www.rarespeciesfund.org) yang ditubuhkan pada 1982. Hercules telah beberapa kali dibawa mengelilinggi dunia demi dana untuk institusi yang ditubuhkan Antle.

sumber: http://dairishare.blogspot.com


Comments

  1. Besarnye mulut die..sekali ngap pon boleh.seb bek comey..

    ReplyDelete
  2. hewn yang sangat menakjubkan sekali jadi pngn pelihara gan

    ReplyDelete
  3. woww keren perkawinan antara harimau dam singa hasilnya sangat bagus....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.