Thursday, October 17, 2013

(GAMBAR) Proses Menyalin Kiswah, Kelambu Kaabah di Mekah


Kiswah adalah kain yang meliputi Kaabah di Mekah , Arab Saudi. Ia terbungkus setiap tahun pada hari ke-9 bulan Zulhijjah , hari jemaah haji meninggalkan dataran Gunung Arafah semasa Haji.Setiap tahun Kiswah lama dikeluarkan, dipotong kecil dan diberikan kepada individu-individu tertentu, pembesar Islam asing yang melawat Saudi dan organisasi-organisasi tertentu. Sebahagian daripada mereka menjual pula bahagian kain mereka sebagai cenderamata Haji. Pada zaman dahulu , Umar bin al -Khattab akan memotong Kiswah menjadi kepingan kecil dan mengedarkannya di kalangan jemaah yang digunakan mereka sebagai tempat perlindungan daripada haba panas di Mekah.

Ketika ini kos untuk menghasilkan sebuah Kiswah adalah SAR 17,000,000 (kira-kira RM 17 juta). Kelambu ini berkeluasan 658m2 dan diperbuat daripada 670 kilogram sutera. Sulaman ini mengandungi 15 kg benang emas. Ia terdiri daripada 47 keping kain dan setiap bahagian adalah 14m panjang dan 101 cm lebar. Kiswah yang dibalut di sekeliling Kaabah diikat dengan cincin tembaga. Sulaman pada kiswah direka manual dengan ayat-ayat Al-Quran secara perlahan-lahan dibantu oleh komputer, sekali gus meningkatkan kelajuan pengeluaran.


source: http://islamgreatreligion.wordpress.comEntri-Entri Berkaitan.....

6 comments:

 1. Thanks for the article."www.masterpapers.com" Very interesting.

  ReplyDelete
 2. This is something there. Something extraordinary and very interesting! online-essay-writer.org Thank you for presenting stuff =)!!

  ReplyDelete
 3. thanks for info ,, is very nice articel

  ReplyDelete
 4. artikel yang sangat bagus sekali sangat bermanfaat sekali sukses slalu

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails