Skip to main content

Kuala Lumpur Pada Tahun 1870an Hingga 1920an (Koleksi Gambar Yang Belum Pernah Dilihat)





Mengikut sejarah, Kuala Lumpur telah bermula pada 1850-an, ketika ketua Melayu Klang, Raja Abdullah, mengupah buruh Cina untuk membuka lombong timah yang baru dan lebih besar untuk pelombongan bijih timah. Penambang mendarat di pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang untuk membuka lombong di Ampang, Pudu dan Batu.



Pada zaman awal, Kuala Lumpur mempunyai banyak masalah, termasuk Perang Saudara Selangor, ia juga berhadapan dengan penyakit dan kebakaran berterusan dan banjir. Sekitar tahun 1870-an, Kapitan ketiga Cina Kuala Lumpur, Yap Ah Loy, muncul sebagai pemimpin, dan bertanggungjawab terhadap pertumbuhan sistematik berikutnya bandar ini. 

Beliau mula membangunkan Kuala Lumpur dari sebuah penyelesaian kabur kecil ke bandar perlombongan berkembang pesat. Pada tahun 1880, ibu negeri Selangor berpindah dari Klang yang lebih strategik berfaedah Kuala Lumpur.



Berikut koleksi gambar vintaj Kuala Lumpur dari 1890an Hingga 1920an:

1880s - Kuala Lumpur - Bukit Nanas


1880s - Kuala Lumpur - Lebuh Ampang


1884 - Kuala Lumpur


1890s - Kuala Lumpur - Merdeka Square and Bukit Aman


1890s - Kuala Lumpur - Jalan Ampang


1890s - Kuala Lumpur - Old Railway Station


1890s - Kuala Lumpur - Royal Selangor Club - Merdeka Square


1895 - Kuala Lumpur - Map











1897 - Kuala Lumpur - Sultan Abdul Samad Building


1899 - Kuala Lumpur - Federal Store Office


1899 - Kuala Lumpur - Cycle and Carriage


1900s - Kuala Lumpur - Carcosa Sri Negara


1900s - Kuala Lumpur - Lake Garden


1900s - Kuala Lumpur - Old Market Square


1900s - Kuala Lumpur - Sungai Gombak


1900s - Kuala Lumpur - Victoria Institution




1920s - Kuala Lumpur - Masjid Jamek


1920s - Kuala Lumpur - New Railway Station


1920s - Kuala Lumpur - New Railway Station


1920s - Kuala Lumpur - Old General Hospital


1920s - Kuala Lumpur - Petaling Street




source: http://aibob.blogspot.com



Comments

  1. salam kenal,saya from indonesia. numpang comment di blog kamu,keren2 artikelnya,good job...thanks

    ReplyDelete
  2. mantap pula koleksi gambarnya...nah saat ini kita juga harus abadikan gambar terkini untuk konsumsi di masa depan anak cucu kita....

    ReplyDelete
  3. koleksi foto yang menarik dan bersejarah

    ReplyDelete
  4. terima kasih gan buat artikelnya nambah ilmu pengetahuan tentang sejarah kota kuala lumpur

    ReplyDelete
  5. thanks buat infonya sangat bagus sekali sukses slalu

    ReplyDelete
  6. Terima kasih gan buat artikelnya nambah ilmu pengetahuan tentang sejarah kota kuala lumpur sukses selalui


    ReplyDelete
  7. Saya nak tanya apakah peranan bandar kuala lumpur?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.