Skip to main content

Apa Itu Sexsomnia?


Sexsomnia adalah salah satu bentuk non-rapid eye movement (NREM) parasomnia, mirip keadaan tidur-berjalan. mereka yang memiliki sexsomnia akan melakukan perlakuan seks ketika sedang tidur, seperti onani, berciuman dan lain-lain. Ketika bangun, penderitanya tidak akan ingat apa-apa pun tentang kegiatan tersebut.
Kesan kepada gejala ini, bergantung pada individu itu sendiri. Boleh menjadi pengalaman yang menyenangkan, boleh pula menjadi sesuatu yang destruktif. Para penderitanya tidak akan dapat mengawal tindakannya ketika tidur, dapat menimbulkan penyesalan, malu atau bersalah akan tindakan tersebut.

Kelainan tidur ini boleh terjadi kepada lelaki mahupun wanita.

Penyebabnya mirip penyebab gangguan tidur lainnya, tidur-berjalan, mimpi buruk, pencetusnya kemungkinan berupa stress, kurangnya tidur dan pengambilan alkohol dan ubat-ubatan berlebihan.

Sexsomnia sendiri pertama kali dikenalpasti pada 1990an. “Seperti kanak-kanak yang sering mengalami 'racauan' di malam hari, orang dewasa juga mengalaminya. Bezanya, orang dewasa akan terstimulasi secara seksual dengan mudah," jelas profesor Matthew Walker di Hospital for Neurology and Neurosurgary di London, UK.

'Ini berbeza dari mimpi berhubungan badan, ini benar-benar perilaku seksual ketika tidur' .


sumber: http://wahw33d.blogspot.com


Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.