Skip to main content

Resepi Rahsia Coca-Cola Dibongkar, Ternyata Mempunyai ALKOHOL

Salah satu rahsia yang paling dikawal rapi dalam sejarah perdagangan dunia mungkin kini bukan lagi menjadi rahsia: sebuah program radio bertajuk "This American Life" dikatakan telah menemui resipi yang tepat untuk minuman yang paling popular di dunia dalam artikel akhbar pada1979.Menurut pengacara rancangan itu, Ira Glass, komponen perisa rahsia minuman itu, yang telah dicipta oleh ahli farmasi John Pemberton pada tahun 1886, adalah sesuatu yang dinamakan "Merchandise 7X."  

Kakitangan baru-baru ini terjumpa sebuah artikel edisi 8 Feb 1979  daripada Journal-Perlembagaan Atlanta, yang menerbitkan artikel di muka surat 28 tentang buku tulis kulit terikat yang pernah dipunyai oleh sahabat Pemberton, satu lagi ahli farmasi di kawasan Atlanta yang dinamakan RR Evans.  

Notebook yang terkandung beberapa resipi farmakologi - tetapi kemasukan utama, bagi pelajar-pelajar sejarah komersial, adalah apa yang dipercayai menjadi resipi yang tepat untuk minuman ringan: semua bahan-bahan yang disenaraikan dengan jumlah yang tepat diperlukan untuk menyiapkan satu ramuan lengkap. 

Journal-Perlembagaan itu juga memaparkan gambar halaman dalam notebook Evans 'memperincikan resipi Coke - pada dasarnya mendedahkan resipi kepada dunia. Tetapi sejak tahun 1979 di mana berlaku ledakan media digital, gambar resipi itu tidak pergi jauh di luar kawasan Atlanta. Resipi Coke adalah salah satu rahsia yang dikawal dengan rapi dalam sejarah  perdagangan Amerika. Selepas perniagaan Asa Griggs Candler dibeli Pemberton - yang juga mengeluarkan ubat batuk dan pembersih darah, antara lain - pada tahun 1887 dengan harga $ 2,300, resipi yang tepat untuk 7X diletakkan dalam peti besi di sebuah bank Atlanta. 

Ia telah dilaporkan bahawa hanya dua kakitangan syarikat yang terlibat dengan bahan-bahan dan bagaimana mereka dicampur pada bila-bila masa - dan kedua-dua kakitangan tidak dibenarkan untuk melakukan perjalanan bersama kerana takut kemalangan akan meragut nyawa kedua-dua mereka. 

Menurut syarikat sejarah Mark Pendergrast, Candler begitu paranoid tentang resipi yang bocor di luar kawalan proprietari bahawa dia akan pergi melalui pos syarikat itu sendiri untuk menghalang mana-mana pekerja daripada melihat invois yang mungkin memaparkan bahan-bahan yang digunakan. 

"Ia adalah seperti upacara rahsia yang diluluskan," ujar Pendergrast, "dan formula yang disimpan dalam peti besi di bank di Sun Trust, yang pernah menjadi  Georgia Trust Company." 


Selepas Pendergrast melihat semula resipi daripada gambar akhbar pada tahun 1979 itu, dia membuat kesimpulan bahawa ia juga boleh menjadi sesuatu yang betul: 

"Saya berfikir bahawa ia sudah tentu adalah versi formula ini," kata beliau sambil menambah, "Ia adalah hampir sama dengan formula yang saya jumpai dalam salah satu daripada buku tulis John Pemberton apabila dia telah melakukan penyelidikan untuk buku ini.  

Bagi pihak Coke, mereka menafikan bahawa keselamatan formula rahsia itu telah dibongkar.  "Banyak pihak ketiga, termasuk 'This American Life,' telah cuba untuk memecahkan formula rahsia kami," kata jurucakap syarikat Kerry Tressler. "Cubalah sehabis mungkin, mereka pasti tidak berjaya."  

Pengarah arkib Coke Philip Mooney memberitahu "This American Life" kemungkinan resipi ini telah menjadi  formula "pendahulu" yang berharga, tetapi mungkin bukan merupakan versi yang "pergi ke pasaran."

 Jadi apa rahsia untuk membuat Coke? Nah, di sini adalah apa yang telah ditulis di dalam buku ini:

The recipe: 

Fluid extract of Coca: 3 drams USP

Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color 
The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):

Alcohol: 8 oz 

Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

Pemberton dilaporkan telah menemui formula untuk Coke dalam usaha untuk mengatasi ketagihan kepada morfin yang meruncing selepas Perang Saudara, jadi ia mungkin tidak menghairankan jika alkohol ditambah, minuman yang asalnya terkandung daun Coca dicampur dengan kokain. 


sumber: bubblenews.com


Comments

 1. abis coke malaysia cmne? halal ke x?

  ReplyDelete
  Replies
  1. baru baru ini dlm.discovery channels dh kluar.... mmg ada alkohol.. dan paling meranjatkan...kandungan asli pati adalah dr daun Coca yg d gunakan utk buat dadah cocain... dgn kata lain. kita mnum arak yg bercampur dadah...mmg la ketagih

   Delete
 2. kami lama dah tak minum coke ni, memang pernah dengar dalam coke ni dia letak arak, saya ada bersembang dengan seorang pakcik yang pernah bekerja selama lebih 10 tahun di F& N dia kata kalau minuman ada rasa macam syok lain macam je itu tandanya dia ada bubuh arak macam coke nilah...

  ReplyDelete
 3. Do you love Pepsi or Coke?
  ANSWER THE POLL and you could win a prepaid VISA gift card!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.