Pisang Merah, juga dikenali sebagai pisang Red Dacca di Australia, dan di Malaysia khabarnya ia banyak dijumpai di Sabah dan Sarawak dengan nama pisang raja udang atau pisang tembaga.
Pisang ini mempunyai kulit berwarna merah-ungu biasanya bersaiz lebih kecil daripada pisang Cavendish biasa. Apabila masak, pisang merah mentah mempunyai isi berwarna krim.
Mereka juga lebih lembut dan lebih manis daripada pisang jenis Cavendish kuning, dengan sedikit rasa raspberry. Kebanyakan pisang merah dieksport dari pengeluar di Asia dan Amerika Selatan ke pasaran Amerika Tengah malah turut dijual di seluruh dunia.
source: wikipedia
baru lani aku tengok...heheee
ReplyDeleteMemang ada pisang merah tapi gambar di atas adalah edit photoshop
ReplyDeletewahh.. mcm mana la rasanya ye? lain mcm je.. huhu
ReplyDeleteMane nk dapat nie ye?
ReplyDeletesaya belum pernah lihat,boleh beli itu bibit...
ReplyDeletewah pengen dong nyobain pisang warna merah.
ReplyDeletepengen dong gan bibitnya.
ReplyDeletekenapa tangan jadi warna merah dalam gambar last sekali?
ReplyDeletebaru kali ini lihat pisang warna merah.
ReplyDeleteHappy to be able to visit your website thanks
ReplyDeletebelum lihat ada pisang merah ... apakah memang ada?
ReplyDeleteKayanya enak nih pisangnya.
ReplyDelete