Thursday, July 4, 2013

Mengapa Air Mata Berasa Masin?





Pernahkah anda terfikir mengapa ketika kita menangis, air mata yang mengalir di pipi kita dan masuk ke dalam mulut mempunyai rasa yang masin?



Kenapa tak terasa manis ? Bukankah kita setiap hari mengambil gula dalam pemakanan ataupun mengapa tidak terasa tawar seperti air liur kita?

Air mata berasa masin kerana memang kandungannya yang meliputi leusinenkefalin, adrenokortikotropik, dan prolaktin serta beberapa elektrolit, protein pengikat lemak dan Imunoglobulin A yang keseluruhannya menghasilkan rasa masin.

Di mana fungsi utama dari keseluruhannya ialah menjaga kondisi mata agar tetap stabil. Protein pengikat lemak itu sendiri membuat lapisan terluar yang terdiri dari lapisan lemak yang fungsinya melindungi kelembaban mata supaya tetap stabil.


sumber: jelajahunik

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

Related Posts with Thumbnails