Pernahkah anda terfikir mengapa ketika kita menangis, air mata yang mengalir di pipi kita
dan masuk ke dalam mulut mempunyai rasa yang masin?
Kenapa tak terasa manis ? Bukankah kita setiap hari mengambil gula dalam pemakanan ataupun mengapa tidak terasa tawar seperti air liur kita?
Air mata berasa masin kerana memang kandungannya yang meliputi leusinenkefalin, adrenokortikotropik, dan prolaktin serta beberapa elektrolit, protein pengikat lemak dan Imunoglobulin A yang keseluruhannya menghasilkan rasa masin.
Di mana fungsi utama dari keseluruhannya ialah menjaga kondisi mata agar tetap stabil. Protein pengikat lemak itu sendiri membuat lapisan terluar yang terdiri dari lapisan lemak yang fungsinya melindungi kelembaban mata supaya tetap stabil.
sumber: jelajahunik
Wah saya baru tau nich alasan nya kenapa air mata berasa masin
ReplyDeleteKalau tak masin macamana ye?
ReplyDeleteKalau tak masin macamana ye?
ReplyDelete