Skip to main content

Lelaki Ini Bangunkan Taj Mahal Tiruan Kerana Terlalu Cintakan Isterinya


Seorang pesara kerajaan di India utara membina Taj Mahal tiruan untuk mengenang isterinya yang telah meninggal dunia.


Faizul Hasan Quadri, yang berusia 77 tahun, kini sedang membangun “monumen cinta” untuk mendiang isterinya Tajammuli Begum di sebuah kampung di daerah Bulandshahr, di negeri Uttar Pradesh.

Dipisahkan waktu sekitar empat abad, pembina bangunan megah nan agung Taj Mahal serta monumen tiruan ini, disatukan oleh alasan yang sama: cinta luar biasa kepada wanita yang telah mendampingi mereka serta semangat untuk mengabadikan cinta mereka.


Dan seperti monumen marmar putih milik Raja Mughal Shahjahan, yang telah menarik ribuan pengunjung, monumen milik Quadri juga membuat telah menarik ramai pengunjung untuk melihat dari dekat “Taj Mahal” miliknya.


sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

 1. errr... apa kaitan taj mahal dengan cinta...? sampai sekarang tak dapat faham lagi... huhu

  ReplyDelete
 2. taj mahal dibina raja shahjahan kerana cintakn permaisuri dia.. shahjahan akan memotong tangan2 pengukir taj mahal sebab tak mahu pengukir yg terdiri dr kalangan profesional abad tu buat bangunan atau mengukir dr hasil tangan pengukir.. cerr baca sejarah taj mahal ... agak menarik :)

  ReplyDelete
 3. pakcik ni tak gila kan?

  ReplyDelete
 4. Wah saking cintanya pada sang istri membangun taj mahal tiruan

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.