Skip to main content

Lelaki Ini Bangunkan Taj Mahal Tiruan Kerana Terlalu Cintakan Isterinya


Seorang pesara kerajaan di India utara membina Taj Mahal tiruan untuk mengenang isterinya yang telah meninggal dunia.


Faizul Hasan Quadri, yang berusia 77 tahun, kini sedang membangun “monumen cinta” untuk mendiang isterinya Tajammuli Begum di sebuah kampung di daerah Bulandshahr, di negeri Uttar Pradesh.

Dipisahkan waktu sekitar empat abad, pembina bangunan megah nan agung Taj Mahal serta monumen tiruan ini, disatukan oleh alasan yang sama: cinta luar biasa kepada wanita yang telah mendampingi mereka serta semangat untuk mengabadikan cinta mereka.


Dan seperti monumen marmar putih milik Raja Mughal Shahjahan, yang telah menarik ribuan pengunjung, monumen milik Quadri juga membuat telah menarik ramai pengunjung untuk melihat dari dekat “Taj Mahal” miliknya.


sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

 1. errr... apa kaitan taj mahal dengan cinta...? sampai sekarang tak dapat faham lagi... huhu

  ReplyDelete
 2. taj mahal dibina raja shahjahan kerana cintakn permaisuri dia.. shahjahan akan memotong tangan2 pengukir taj mahal sebab tak mahu pengukir yg terdiri dr kalangan profesional abad tu buat bangunan atau mengukir dr hasil tangan pengukir.. cerr baca sejarah taj mahal ... agak menarik :)

  ReplyDelete
 3. pakcik ni tak gila kan?

  ReplyDelete
 4. Wah saking cintanya pada sang istri membangun taj mahal tiruan

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan