Skip to main content

Inilah Gambar Kutub Selatan Tanpa Diselimuti AisBagaimanakah agaknya rupa kutub selatan tanpa diselimuti oleh ais? Baru-baru ini agensi angkasa Amerika Syarikat, NASA, menunjukkan gambar kutub selatan yang 'gersang' tanpa ais.


Gambar yang dikeluarkan oleh NASA ini menunjukkan benua dingin Antartika yang tidak tertutup oleh ais, kelihatan kering dan gersang. Ini membuat wilayah tersebut seperti tanah datar yang 'membosankan'.


Gambar ini dihasilkan melalui bantuan simulasi komputer. NASA mengungkapkan, benua Antartika ini dilapisi oleh ais besar. Ketebalan ais yang menutupi beberapa titik di permukaan kutub ini boleh mencapai hingga 3 kilometer.

sumber: http://news.atjehcyber.net

Comments

  1. pada kenyataannya es di kutub memang separuhnya sudah mencair

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.