Skip to main content

Gua Berwarna-Warni Yang Menakjubkan di Rusia


Terdapat sebuah gua ajaib di Rusia. Ia adalah gua ais semulajadi yang terukir oleh aliran air panas. Ais terperangkap ke siling gua mengeluarkan seperti cahaya ajaib.


Fakta Ringkas: 
  • Ini sebenarnya adalah gua ais di Semenanjung Kamchatka Rusia. Semenanjung Kamchatka terletak 1250 kilometer di Timur Jauh Rusia, dengan kawasan seluas kira-kira 270000 km2 mengandungi gunung berapi Kamchatka, sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO.
  • Aliran aliran di bawah ais glasier yang dibentuk oleh air panas yang dikaitkan dengan gunung berapi Mutnovsky. 
  • Glasier lebur membolehkan cebisan cahaya matahari melalui untuk mewujudkan sebuah gua unik yang berwarna-warni.
  • Tiada stalaktit atau stalagmit di dalam gua ini. Walau bagaimanapun, siling gua di Kamchatka, Rusia telah terbentuk daripada glasier beku.
  • Air, angin, tekanan dan dipanaskan kepada ratusan darjah oleh lava telah membentuk keindahan yang menakjubkan gua, serupa dengan istana kisah dongeng ais Ratu Salji.sumber: gempak.org


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.