Skip to main content

Alat-Alat Elektronik Pertama di Dunia

Di bawah ini adalah model alat-alat elektronik pertama yang dicipta di dunia. Tentu bentuk alat-alat ini tidak sesempurna dan secanggih sekarang. Namun, tanpa wujudnya ciptaan ini terlebih dahulu, mungkin kita hingga kini masih belum dapat menikmati apa yang kita miliki sekarang.


Laptop Pertama (dikenali dengan nama Osborne 1) Komputer Pertama (ENIAC ciptaan angkatan bersenjata US)
 Komputer Peribadi Pertama (dikeluarkan oleh Apple pada 1976)

 


Kamera Pertama (ciptaan seorang saintis Islam, Alhazen)
 Radio Pertama (dikeluarkan oleh Guglielmo Marconi pada 1895)Kalkulator Pertama (ciptaan Blaise Pascal)
 Televisyen Pertama (Baire-tipe television, 1928)Set TV Pertama (1939)Telefon Bimbit Pertama ( dikenali dengan nama DynaTAC, keluaran Motorola)Telefon Selular Pertama (dicipta oleh Nathan Stubblefield pada 1928)Telefon Pertama (ciptaan Alexander Graham Bell, 1875) 
 Sekadar info:
1871, Antonio Meucci mematenkan penemuannya yang disebut sound Telegraph. Penemuannya ini memungkinkan adanya komunikasi dalam bentuk suara antara dua orang dengan menggunakan perantara kabel. Lebih dari seabad dan di seluruh penjuru dunia, Alexander Graham Bell dikenali sebagai penemu telefon. Tetapi pada tanggal 11 Jun 2002 di kongres Amerika Syarikat, Antonio Meucci ditetapkan sebagai penemu telefon pertama.Perakam Suara Pertama (keluaran Sony)

sumber: http://haxims.blogspot.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.