Skip to main content

Gua Ajaib Yang Dipenuhi Kilauan Bintang di New Zealand

 Kita mungkin beranggapan melihat pemandangan jutaan bintang hanya dapat dilakukan dengan memandang ke langit terbuka. Namun di sebuah gua di New Zealand, anda dapat melihat 'kilauan bintang' yang menakjubkan dalam ruang tertutup. Ia adalah fenomena alam semulajadi yang menakjubkan.


Gua ini dikenali dengan nama Waitomo Glowworm, sebuah gua batu kapur yang berada di luar Waitomo, North Island, New Zealand. Ini adalah salah satu destinasi pelancongan yang sangat popular di sana.

Pelancong tidak hanya akan terpegun dengan keindahan stalaktit dan stalagmityang mengisi gua, malah akan terkesima dengan kemilau cahaya yang ada di dinding dan bumbung gua. Persis seperti gemerlap bintang di langit.

Setelah dilihat lebih dekat, cahaya tersebut sebenarnya berasal dari cacing dari spesies Arachnocampa luminosa. Dalam kegelapan, haiwan ini akan mengeluarkan cahaya berwarna hijau dan biru. Menakjubkan!


Lagi gambar-gambar menarik:sumber: http://www.apakabardunia.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.