Skip to main content

Festival Buah Oren Yang Menakjubkan di Menton, Perancis

La Fête du Citron atau dikenali sebagai Lemon Festival, adalah sebuah acara yang unik di dunia, menarik lebih daripada 230,000 pelawat setiap tahun - satu jumlah yang sentiasa meningkat.Bayangkan ... Bentuk sehingga 10 meter tinggi, hiasan yang luar biasa, terapung memerlukan lebih 140 tan oren dan lemon. Selama tiga minggu, Biovès Jardins (Biovès Gardens) dan jalan-jalan sekitarnya dipenuhi dengan gergasi-gergasi limau.

Dengan perarakan terapung, taman lampu dan pameran reka bentuk gergasi, anda boleh datang dan menemui dunia fantasi ini, dan bergerak mengikut rentak acara adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Ia adalah acara yang kedua paling penting di Riviera selepas Nice Karnival dan hanya di hadapan Monaco Formula 1. Lebih daripada 300 profesional bekerja dalam projek ini dan 145 tan buah-buahan sitrus digunakan.


source: www.tourisme-menton.fr

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.