Skip to main content

Fakta-Fakta Menarik Tentang Otak Kita!

Benda paling berkuasa bagi kita adalah otak kita sendiri. Berikut beberapa fakta menarik tentang otak kita:


1. Bila kita sedar (tak tidur) otak kita menjana 10 hingga 23 watt kuasa dan ia adalah cukup untuk menyalakan sebuah mentol!!

2. Otak kita sebenarnya terdiri daripada 75% air!! So tu la yang kalau pandai orang tua2 cakap otak cair...

3. Otak kita tak ada deria sakit!!! Jadi otak kita takkan merasa sakit!!

4. Otak kita adalah organ yang pling banyak lemak!! iaitu sekurang kurangnya 60%!!

5. Otak berhenti membesar apabila kita berusia 18 tahun...

6. Informasi boleh diproses oleh otak kita secepat 120 meter/saat. Begitu cepatnya sehingga kita tidak menyedari prosesnya lagi laju dari kereta paling laju di dunia!!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.