Skip to main content

Wanita Cantik Ini Ternyata Bukan Manusia 

Syarikat Jepun berjaya mencipta robot yang mempunyai 65 ekspresi wajah. Robot ini mampu bercakap, bernyanyi dan sangat serupa dengan gadis di dunia nyata.Geminoid F yang mampu tersenyum ini juga mampu membuat ekspresi ingin tahu. Ekspresi-ekspresi tersebut boleh tercipta berkat  aktuator yang ada di bawah 'kulit' silikonnya. Geminoid F ini juga mampu menggerakkan alis dan mulutnya.
 

Menariknya lagi, robot ini mampu bercakap dan menyanyi. Robot ini dihasilkan Hiroshi Ishiguro yang merupakan perancang robot kenamaan dari Osaka University.Mengingat Ishiguro pernah membuat robot dengan harga US $ 1.2 juta, robot ini boleh dikatakan 'murah' iaitu berharga US $ 110 ribu.

Ishiguro mengatakan, masa untuk robot untuk boleh membuat manusia yakin robot itu adalah manusia akan tiba.


 sumber: tersellubung.blogspot

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.