Skip to main content

Villa Epecuen, Bandar Yang Ditenggelami Air Selama 25 Tahun

Pada tahun 1920-an, sebuah perkampungan pelancongan dinamakan Villa Epecuen didirikan di sepanjang pantai Lago Epecuen, iaitu sebuah tasik garam yang terletak kira-kira 600 kilometer di barat daya Buenos Aires, Argentina. Lago Epecuen adalah seperti kebanyakan tasik gunung yang lain, kecuali satu perbezaan yang penting - ia mempunyai tahap garam kedua tertinggi selepas Laut Mati, dan sepuluh kali lebih tinggi daripada mana-mana lautan.Kuasa terapeutik Lago Epecuen telah menjadi terkenal selama beberapa abad. Dikatakan bahawa Epecuen - atau "musim bunga yang kekal" - boleh mengubati kemurungan, penyakit sendi, penyakit kulit, anemia, juga merawat penyakit kencing manis.


Menjelang lewat abad ke-19, penduduk dan pengunjung pertama mula tiba di Villa Epecuen dan mendirikan khemah di sepanjang pantai. Villa Epecuen berubah dari kampung gunung yang lengang kepada sebuah resort pelancongan yang sibuk. Kampung itu kemudiannya mempunyai landasan kereta api menghubungkan ke Buenos Aires.  

Tidak lama kemudian, ia menarik kedatangan pelancong dari seluruh Amerika Selatan dan Dunia. Dikatakan pada tahun 1960, seramai 25,000 orang datang setiap tahun untuk berendam di dalam air garam yang menenangkan. Penduduk di pekan ini memuncak pada tahun 1970-an dengan lebih daripada 5,000 orang. Hampir 300 perniagaan berkembang pesat, termasuk hotel, asrama, spa, kedai-kedai, dan muzium.

 
Pada masa yang sama, satu acara cuaca jangka panjang telah melimpahkan hujan jauh lebih banyak daripada biasa ke kawasan bukit-bukit sekitar selama bertahun-tahun, dan Lago Epecuen mula tenggelam. 

Pada 10 November 1985 jumlah yang besar air melimpah melalui batu dan empangan dan membanjiri banyak bandar sedalam empat kaki air. Pada tahun 1993, banjir yang berlanjutan terus meneggelamkan bandar itu sehingga kedalaman 10 meter air.

Hampir 25 tahun kemudian, pada tahun 2009, keadaan cuaca basah beransur reda dan air mula surut. Villa Epecuen mula kembali ke permukaan.Lagi gambar-gambar menarik: Comments

  1. bala dan bencana dari Allah...admin ada info berapa jumlah kematian disitu semasa banjir itu?

    ReplyDelete
  2. tak pelak alloh menurunkan bencana,tak ada manusia yang kuasa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.