Skip to main content

Jenis-Jenis Bunga Sakura

Bunga Sakura adalah bunga yang paling banyak dijumpai di Jepun sekaligus menjadi bunga kebangsaannya. Asal-usul perkataan “sakura” adalah kata “saku” (bermaksud “mekar”) ditambah akhiran yang menyatakan bentuk jamak “ra”. Dalam bahasa Inggris, bunga sakura disebut cherry blossoms. 
  


Warna bunga bergantung kepada spesiesnya, ada yang berwarna putih dengan sedikit warna merah jambu, kuning muda, merah jambu, hijau muda atau merah menyala.

Pohon sakura berbunga setahun sekali. Jenis bunganya beragam sehingga 300 jenis. Berikut 12 Jenis utama bunga Sakura.

 
1. YAMA ZAKURA


2. ICHIO SAKURA


3. CHOSYU HIZAKURA


4. BAIGOZI JUZU KAKE SAKURA


5. OSHIMA SAKURA


6. SURUGA DAI NIOI ZAKURA


7. SOMEI YOSHINO


8. KOTO HIRA ZAKURA


9. ICHI HARA TORA NO'O


10. AMERIKA SAKURA


11. MIKURUMA GAISHI


12. EDO SAKURAPohon-pohon Sakura waktu mekarnya berbeza-beza di antara setiap wilayah. Di pulau Honshu, kuncup bunga sakura jenis someiyoshino mulai kelihatan di akhir musim sejuk dan bunganya mekar di akhir bulan Mac sehingga awal bulan April.
 
Sakura jenis someiyoshino mekar mulai dari Okinawa di bulan Februari, dilanjutkan di pulau Honshu bahagian sebelah barat, sehingga ke Tokyo, Osaka, Kyoto pada sekitar akhir Mact sehingga awal April, lalu bergerak sedikit demi sedikit ke utara, dan berakhir di Hokkaido ketika sambutan Golden Week.


sumber: http://www.apakabardunia.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.